Cena plynu prvýkrát od júna klesla pod 100 eur za MWh. Od augusta je nižšia zhruba o 70 percent

ta3 ČTK
24.10.2022 12:11

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh v pondelok prvýkrát od júna klesla pod 100 eur za megawatthodinu (MWh). Ukazujú to záznamy vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku, ktorý je určujúci pre ceny plynu v Európskej únii. Od augustového maxima je cena nižšia zhruba o 70 percent. Zemný plyn zlacňuje aj v Spojených štátoch, kde je pritom pproti Európe dlhodobo výrazne lacnejší.

Krátko pred 15:00 SELČ sa cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v novembri v TTF pohybovala okolo 97,30 eura za MWh. Oroti piatku tak vykazovala pokles o viac ako 14 percent.

K poklesu ceny prispieva silnejúce presvedčenie, Európa bude mať plynu v zimných mesiacoch dostatok. K obavám v posledných týždňoch značne prispieval fakt, že z Ruska do EÚ prúdi výrazne menej plynu ako pred vojnou na Ukrajine.

Meteorológovia predpovedajú, že počasie v Európe bude až do konca mesiaca teplejšie, než je obvyklé pre toto ročné obdobie. Zároveň európske krajiny svižným tempom plnia zásobníky plynu, niektoré z nich už splnili cieľ, ktorý si EÚ stanovila.

Ceny plynu sa znižujú aj v Spojených štátoch, k ich poklesu tam okrem miernejšieho počasia prispieva aj rekordná ťažba. Cena plynu s dodaním v novembri v termináli Henry Hub v Louisiane sa krátko pred 15:00 SELČ na komoditnej burze NYMEX v New Yorku pohybovala okolo 4,88 USD za milión britských termálnych jednotiek (mmBtu), a oproti piatku tak vykazovala pokles o 1,6 percenta. Plyn je tak v USA najlacnejší od polovice marca.

Zemný plyn sa vo svete obchoduje v rôznych menách a jeho cena sa vyjadruje vo viacerých jednotkách. Po prepočte na doláre a na britské termálne jednotky sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh v TTF aktuálne pohybuje mierne nad 28 dolármi za mmBtu, je teda skoro šesťkrát vyššia ako cena plynu pre americký trh.

Cena plynu pre európsky trh sa začala výraznejšie zvyšovať vlani na jeseň, kedy sa megawatthodina v TTF predávala zhruba za 40 eur. Do konca minulého roka cena prechodne vystúpila nad 130 eur/MWh, kým sa tento rok v januári vrátila k 60 eurám. Podľa analytikov patrí k hlavným príčinám rastu cien politika Európskej únie a jej snaha čo najrýchlejšie sa zbaviť fosílnych palív bez adekvátnej náhrady. Ďalší skokový rast cien prišiel na konci februára po invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Zástupcovia členských krajín EÚ sa minulý týždeň dohodli na podpore urgentných opatrení, ktorých zmyslom je znížiť ceny plynu pre firmy aj domácnosti. Popri pláne začať nakupovať zemný plyn spoločne je to aj snaha zaviesť cenový strop na dovážaný plyn.

Cena plynu pre americký trh dosiahla mnohoročné minimum v polovici roku 2020, keď spadla na 1,50 USD/mmBtu. Vlani na jeseň presiahla 5,50 USD a po prechodnom poklese potom začala strmý rast, až tento rok v lete vystúpila nad 10 USD/mmBtu.

Spojené štáty majú zemného plynu všeobecne nadbytok, jeho cenu v poslednej dobe zvyšuje vysoký dopyt v zahraničí, najmä v Európe. Viac amerického plynu tak teraz smeruje do pobrežných terminálov, kde sa mení na skvapalnený zemný plyn (LNG), nakladá na tankery a vyváža. Veľkú časť LNG v Spojených štátoch nakupuje teraz Európska únia. Konečnú cenu LNG potom ovplyvňujú najmä prepravné náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok