Prevrat vo vede. Mladý Slovák vynašiel metódu, ako ovplyvniť zemetrasenia či cunami

ta3/PG
31.10.2022 00:00

Študent doktorandského štúdia na University of Twente v rámci MESA+ Inštitútu pre nanotechnológie Marek Kozoň zaznamenal zrejme prevratný vedecký objav. Mladý Slovák vynašiel metódu, ako ovplyvniť zemetrasenia či cunami. V rozhovore pre ta3 opísal, v čom spočíva jeho výskum, aké sú jeho ambície, ale aj to, prečo mu učitelia na základnej či strednej škole nechali prepisovať zošity.

Marek Kozoň
Marek Kozoň

O pár mesiacov máte obhajobu vašej dizertačnej práce a tým aj úspešný koniec doktorandského štúdia. Čo ďalej?

Haha, tak dúfajme, že ten záver bude úspešný. Určite by som chcel pokračovať vo vedeckom výskume a ideálne aj nejako nadviazať na môj doktorandský výskum. Zatiaľ však nemám špecifický plán a som viac-menej otvorený všetkým smerom.

Vedecký škrabopis

Vráťme sa viac do minulosti, akým ste boli žiakom na základnej a strednej škole? 

To by ste sa asi skôr mali opýtať mojich spolužiakov alebo učiteľov. S učivom som nemal problémy, ale veľmi dlho som bol karhaný za nečitateľné písmo. Pamätám si, že som musel za trest prepisovať viacero zošitov. Zjavne to nepomohlo a moje písmo je stále rovnaké, no teraz pri vedeckej práci je to každému jedno.

Kedy sa vo vás prebudila vášeň pre vedu? Bolo to zlomové alebo postupné?

Vášeň pre vedu bola vo mne odkedy si pamätám. Odmalička som sa zaujímal o to, ako svet okolo nás funguje. Dlho som si však nebol vedomý toho, že človek môže mať skúmanie sveta ako prácu. Mám pocit, že niekedy na začiatku druhého stupňa som si uvedomil, že existuje povolanie ako fyzik. Odvtedy som v tom mal v podstate jasno.

Marek Kozoň Archív Mareka Kozoňa

Po absolvovaní osemročného gymnázia ste si pre štúdium vybrali Česko, konkrétne Karlovu univerzitu. Zo Slovenska odchádza mnoho ľudí za štúdiom do zahraničia. Nenadchli vás tunajšie školy?

Štúdium v zahraničí ma vždy lákalo už len preto, že je to niečo nové a dobrodružné. Uvažoval som vtedy dokonca aj nad štúdiom v Nemecku, ale nakoniec som sa rozhodol pre Česko, ktoré predstavovalo prijateľný pomer medzi dobrodružstvom v novej krajine a pohodlím domova. Aspoň na začiatok.

Čo vás viedlo k výberu odboru matematiky a fyziky? Mali ste záujem aj o iné odbory?

Určite ma zaujímali a stále ma zaujímajú aj iné odbory, ako napríklad biológia či lingvistika, no matematika a fyzika ma fascinovali asi najviac. Idea, že vieme popísať svet okolo nás pomocou niečoho tak abstraktného, ako sú matematické formuly, a navyše ešte aj na základe tých formulí vyvinúť nové technológie, znie úplne magicky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok