Prevrat vo vede. Mladý Slovák vynašiel metódu, ako ovplyvniť zemetrasenia či cunami

ta3/PG
31.10.2022 00:00

Študent doktorandského štúdia na University of Twente v rámci MESA+ Inštitútu pre nanotechnológie Marek Kozoň zaznamenal zrejme prevratný vedecký objav. Mladý Slovák vynašiel metódu, ako ovplyvniť zemetrasenia či cunami. V rozhovore pre ta3 opísal, v čom spočíva jeho výskum, aké sú jeho ambície, ale aj to, prečo mu učitelia na základnej či strednej škole nechali prepisovať zošity.

Marek Kozoň
Marek Kozoň

V rozhovore s Marekom Kozoňom sa dočítate:

  • v čom spočíva jeho výskum šírenia vĺn,
  • akým spôsobom dokáže ovplyvniť zemetrasenia či cunami,
  • prečo sa rozhodol venovať práve fyzike,
  • akým bol študentom a prečo mu učitelia dávali prepisovať zošity,
  • ako vyzerá bežný deň "matfyzáka",
  • aké sú jeho ambície v rámci vedeckej kariéry.

Vo vašej dizertačnej práci ste sa zaoberali metódou, ako ovplyvniť šírenie vĺn. Máte len 29 rokov, ako ste sa dopracovali k tomuto výskumu? Prečo ste sa rozhodli skúmať práve šírenie vĺn?

Myslím si, že tento výskum je absolútne fascinujúci. Zároveň je pomerne aplikovateľný, čo znamená, že jeho výsledky sú použiteľné pri vývoji nových technológií. To sú dva hlavné dôvody, pre ktoré som sa rozhodol pracovať na tomto projekte. Čo sa veku týka, 29 rokov je úplne bežný vek na dizertačnú prácu, takže si nemyslím, že by som v tomto bol nejakou výnimkou.

To, že šírenie vĺn je možné ovplyvniť pomocou špeciálnych materiálov, je známe už nejakú dobu. Už v 19. storočí Stokes a Rayleigh pozorovali zvláštne správanie svetla, keď sa odrazí od niektorých kryštálov. Odvtedy veda významne pokročila a dnes sa tieto efekty študujú za účelom vyvíjania nových technológií a vedci či inžinieri sú dokonca schopní vytvoriť dizajnované materiály na manipulovanie vĺn rôzneho typu.

Mechanizmy za týmito efektmi sú však extrémne komplikované a často ani s modernými superpočítačmi nie je jednoduché predpovedať, aký bude efekt danej materiálovej štruktúry na vlny. Ešte náročnejšie je potom nadizajnovať materiál tak, aby sa dosiahol požadovaný efekt, čo je úplne kľúčové, pokiaľ chceme vyvinúť technológie použiteľné v bežnom živote. Vedci tak boli odkázaní na metódu pokusu a omylu, čo stojí čas a tiež nemalé peniaze.

A práve tu hrá významnú rolu náš výskum, kde sme vypracovali teóriu popisujúcu správanie vĺn pri narušení kryštálovej štruktúry. S použitím nášho výskumu už ostatní vedci a inžinieri nemusia naďalej tápať pri dizajnovaní materiálov ovplyvňujúcich vlny, ale dokážu sa oveľa rýchlejšie zamerať na tú správnu materiálovú štruktúru.

Vedecký a nevedecký kryštál

Mnoho ľudí si nevie predstaviť, ako je možné ovplyvniť šírenie vĺn. Ako by ste to opísali laickej verejnosti?

Keď sa povie kryštál, väčšina ľudí si predstaví minerály alebo drahokamy. To nie je úplne nesprávne, ale z vedeckého hľadiska sa za kryštál považuje akýkoľvek materiál, v ktorom sa nejaká štruktúra pravidelne opakuje. Kryštalický materiál je tak v podstate tvorený veľkým množstvom kópií nejakej základnej jednotky. 

V prípade kryštalických minerálov sú to napríklad atómy v týchto látkach, ktoré sa pravidelne opakujú. Okrem nich však existujú aj iné typy kryštálov, napríklad takzvané fotónové kryštály, v ktorých sa pravidelne opakujú materiály s rôznymi optickými vlastnosťami.

Vedec Marek Kozoň je doktorandským študentom na University of Twente. Jeho dizertačná práca významne prispela ku skúmaniu šírenia vĺn. Medzi jeho záľuby patrí posilňovanie, spoznávanie exotických kuchýň a videohry.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok