Ruské vojenské velenie stiahlo dôstojníkov z Chersonu. Očakáva postup ukrajinských síl

TA3/TASR
23.10.2022 14:19

Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, na východný breh rieky Dneper, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Uviedol to v nedeľu Inštitút pre štúdium vojny.

Aby Rusko zdržalo ukrajinský protiútok nechalo na západnom brehu Dnepra novomobilizovaných neskúsených záložníkov, aby armáda mohla dokončiť ústup, uvádza ISW. K presunu ruského vojska pritom prichádza v čase, keď ukrajinská armáda oznámila, že jej jednotky pokračujú v protiofenzíve v Chersone a Záporožskej oblasti.

ISW sa tiež domnieva, že najnovšia ruská vojenská stratégia, v rámci ktorej útočí jeho armáda na ukrajinské elektrárne a energetickú infraštruktúru, má zrejme za cieľ znížiť vôľu Ukrajincov bojovať a prinútiť ukrajinskú vládu, nech investuje viac prostriedkov do ochrany civilistov a energetickej infraštruktúry. Táto snaha Ruska zrejme podľa ISW neuškodí morálke Ukrajincov, no bude mať vážny ekonomický dopad.

Ukrajinská armáda v nedeľu uviedla, že ruské sily sa v súčasnosti musia skôr brániť, no pokračujú v útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a na niekoľko miest vo východnom regióne Donbas.    

V posledných dňoch čelilo útokom na energetickú infraštruktúru a iné kriticky dôležité objekty najmenej deväť ukrajinských oblastí - od Odeskej na juhu krajiny po Charkovskú na severovýchode. Uviedol to generálny štáb ukrajinskej armády, podľa ktorého Rusko podniklo celkovo 25 vzdušných a vyše 100 raketových a delostreleckých útokov. Ukrajinská armáda v nedeľu na sociálnych sieťach uviedla, že za uplynulých 24 hodín zničila 14 iránskych dronov používaných ruskou armádou.

 V rámci protiútok v Chersone a Záporoží naopak ukrajinská armáda podniká útoky na zariadenie, ktoré ovláda ruská armáda, a to predovšetkým v meste Nova Kachovka. Pri ruskom raketovom útoku bola v noci na nedeľu zasiahnutá i obytná štvrť v meste Mykolajiv, kde utrpeli zranenia traja ľudia, uvádza južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Pri útoku boli zasiahnuté dve obytné budovy, ihrisko a sklad. AP však upozorňuje, že túto informáciu nemožno nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok