Opozícia po nevydarenej schôdzi podpísala obžalobu prezidenta

TA3, TASR, SITA, SaS
16.1.2013 13:41

Mimoriadna schôdza k nevymenovaniu Jozefa Čentéša nemala zmysel. Vyhlásil to predseda parlamentu Pavol Paška. Opozícia však podrobila vládnych predstaviteľov tvrdej kritike a podpísala obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča.

Opozícia po nevydarenej schôdzi podpísala obžalobu prezidenta
SITA

Návrh na obžalobu Gašparoviča

Opozícia po neúspešnej schôdzi podpísala návrh na podanie obžaloby prezidenta za úmyselné porušenie Ústavy. Prezident Gašparovič sa ho mal dopustiť nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Do Národnej rady podá opozícia návrh vo štvrtok 17. januára. Na podanie, ktoré iniciovala SaS, bolo treba 30 poslaneckých podpisov. Podporili ho okrem liberálov aj KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť poslancov OĽaNO.

Opozícia sa v dokumente podľa Martina Poliačika zo SaS snaží dokázať, že prezident v prípade Čentéša zásadne menil názor v čase, bol si vždy vedomý svojich kompetencií, a rozhodol sa porušiť ústavu. Porušenie vidí opozícia v dvoch veciach. V neprimeranej lehote, v ktorej prezident rozhodol, a tiež to, že prezident prekročil svoje právomoci.

"Osemnásť mesiacov je trikrát viac ako najdlhšia iná lehota na vymenovanie kohokoľvek, predtým bola najdlhšia lehota šesť mesiacov. Takže prezident celkom určite nerozhodol v primeranom čase," tvrdí Poliačik.

Hranicu prekročila hlava štátu podľa neho tým, že sa pre nevymenovanie Čentéša rozhodla na základe skutočností, ktoré sa týkali voľby a nie osoby kandidáta samotného. "A tiež prihliadal k profesijnému pochybeniu, ktoré ale nemalo za následok žiadne disciplinárne ani kárne stíhanie, tzn. ani samotní prokurátori ho nepovažujú za taký závažný moment, aby mohol slúžiť ako podklad k nevymenovaniu kandidáta na generálneho prokurátora," doplnil Poliačik, ktorý vidí malú šancu, že by sa obžaloba mohla z parlamentu dostať až na Ústavný súd.

Podľa Ústavy možno prezidenta stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov, teda 90 hlasmi. Premiér Robert Fico už vyhlásil, že nikto zo Smeru nedá ani jeden hlas na obžalobu prezidenta. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Záznam z TB predstaviteľov opozície

Celý text obžaloby

Paška: Parlament nie je súd

Podľa Pašku formulácia uznesenia, ktoré mal parlament prijať, nemá zmysel a nekorešponduje s právomocami parlamentu. "Opozícia chcela konštatovať, že prezident bez zákonných dôvodov nevymenoval Jozefa Čentéša. NR SR nie je súd," upozornil šéf parlamentu s dôvetkom, že takéto konštatácie môže prijímať jedine Ústavný súd.

Paška zároveň zopakoval, že termín na podávanie kandidátov na generálneho prokurátora uplynie 18. februára o 12. hodine. Keďže je ale na ÚS SR sťažnosť Čentéša, ktorý žiada vydanie predbežného opatrenia, Smer-SD bude s voľbou čakať až do rozhodnutia Ústavného súdu. "Aj preto považujeme navrhované uznesenie za zmätočné," vysvetlil Paška.

Druhým dôvodom, prečo Smer-SD nepodporil schôdzu, podľa neho je, že v dôvodovej správe opozícia Pašku žiadala o zabezpečenie účasti prezidenta Ivana Gašparoviča na zasadnutí NR SR. "Prezident môže vystúpiť v pléne kedykoľvek, keď o to požiada. On ma v osobnom rozhovore informoval, že túto svoju možnosť využije a vystúpi. Kedy, to je jeho kompetencia. Aj to je jeden z dôvodov, prečo schôdza nemala zmysel," povedal.

Na novinársku otázku, prečo parlament v roku 2008, keď ho viedol Paška, mohol konštatovať porušenie zákona pri privatizácii SPP a dnes nemohol konštatovať porušenie zákona zo strany prezidenta, Paška neodpovedal.

Pustil sa však do kritiky Hospodárskych novín, ktorých redaktor otázku Paškovi položil. Parlament 5. februára 2008 v uznesení k správe o privatizácii SPP hovorí o porušení zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, spočívajúce v strate možnosti uplatnenia práv väčšinového akcionára SPP v dôsledku uzatvorenia akcionárskej zmluvy. Rovnako konštatoval porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri výbere privatizačného poradcu a uzatvorení mandátnej zmluvy.

Na margo obžaloby prezidenta, ktorú avizuje opozícia pre údajné úmyselné porušenie Ústavy SR zo strany hlavy štátu, Paška podotkol, že je to vec, ktorá už presahuje hranicu zrozumiteľnosti a dehonestuje postavenie prezidenta. "Budeme to odmietať. Procedúra je ale jasná, ak sa skupina opozičných poslancov k tomuto kroku uchýli, bude sa to musieť prerokovať do 30 dní. Dopredu avizujem, že Smer-SD sa na tom podieľať nebude a nepodporí to," deklaroval.

Pozrite si záznam z Paškovho brífingu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok