Španielsko posilní protivzdušnú obranu na východnom bloku NATO, vyšle vyše tucet stíhačiek

ta3 čtk
22.10.2022 19:57

Španielska armáda posilní protivzdušnú obranu východného bloku Severoatlantickej aliancie. Do Rumunska a Bulharska vyšle do konca roka celkovo 14 stíhacích lietadiel, uviedlo dnes španielske ministerstvo obrany. Minulý týždeň Madrid vyslal do Rumunska radar, ktorý pomáha monitorovať vzdušný priestor v oblasti.

Španielsko posilní východné krídlo NATO. Do Bulharska vyšle vojakov i stíhačky
TASR/AP

V polovici novembra Madrid vyšle šesť svojich stíhacích lietadiel Eurofighter do Bulharska a ďalších osem stíhacích lietadiel F-18 pošle v decembri do Rumunska. Majú posilniť kontrolu a ochranu vzdušného priestoru v oblasti. Sprevádzať ich bude 260 vojakov a pilotov.

Minulý týždeň španielska armáda vyslala do Rumunska svoj radar dlhého dosahu. Zariadenie, ktoré začalo fungovať tento týždeň, nepretržite monitoruje vzdušný priestor v oblasti.

Španielsko prispieva k schopnostiam odozvy a odstrašenia na východnej boku NATO primerane ku kapacitám svojho letectva, uviedol Madrid. Svoje stíhacie lietadlá Eurofighter a F-18 vyslalo tento rok Španielsko na misie do Estónska, Litvy či Bulharska. Obranné kapacity NATO posilnilo v oblasti v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok