Proruské úrady v Chersone vyzvali na evakuáciu obyvateľov na ľavý breh rieky Dneper

ta3 tasr čtk
22.10.2022 16:05

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu vyzvali obyvateľov mesta Cherson, aby sa "okamžite" evakuovali pre postupujúcu ukrajinskú protiofenzívu. Informuje agentúry AFP. Podľa denníka Ukrajinska pravda, úrady nariadili obyvateľom, aby si so sebou vzali doklady, peniaze, cennosti a oblečenie.

ONLINE: Putin tlačí Lukašenka do vojny, tvrdí Ukrajinska pravda. Záporožská elektráreň je znovu pripojená k elektrickej sieti
TASR/AP

"Vzhľadom na napätú situáciu na fronte, zvýšené nebezpečenstvo hromadného ostreľovania mesta a hrozbu teroristických útokov musia všetci civilisti okamžite opustiť mesto a prejsť na ľavý breh rieky Dneper," napísali proruskí predstavitelia na sociálnej sieti.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných celkov – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Proruské úrady tam v stredu začali s evakuáciou civilistov. Podľa nich predstavujú súčasné ukrajinské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersone "priame ohrozenie životov obyvateľov".

Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok