Stredoškolák z Bratislavy schvaľoval útok na Zámockej. Podozrievajú ho z účasti na terorizme, obvinení sú však dvaja

ta3 TASR
22.10.2022 11:35

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila stredoškoláka, ktorý svojimi výrokmi verejne schvaľoval teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave. So súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR obvineného prepustili na slobodu. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"V rámci včerajšej akcie 'Výstraha' vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie osobe N. K. za zločin Niektoré formy účasti na terorizme podľa § 419b/1 Trestného zákona," priblížila hovorkyňa.

Obvineného NAKA zadržala v piatok, 21. októbra. "Upozorňujeme, že jednou z foriem účasti na terorizme je verejné schvaľovanie teroristického útoku v zmysle par. 419b Trestného zákona, za ktoré hrozí trest odňatia slobody vo výmere tri až desať rokov," priblížila Bárdyová.

Ďalšie obvinenie

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie aj voči 16-ročnej osobe B.B. pre podozrenie zo spoluúčasti na terorizme. V sobotu doručili vyšetrovací spis Úradu špeciálnej prokuratúry s podnetom na podanie návrhu na vzatie do väzby.

Obvinenie sa má týkať trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd i niektorých foriem účasti na terorizme, priblížila Bárdyová.      

NAKA zadržala osobu uplynulý piatok. Dôkazy o páchaní trestnej činnosti zabezpečila v spolupráci s Vojenským spravodajstvom v rámci vyšetrovania trestnej veci Slovakbro. Išlo o akciu s názvom Balerion.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok