Johnson zrušil dovolenku v Karibiku. Zabojuje o post lídra konzertívcov, jeho kolegovia varujú pred chaosom

ta3 ČTK
22.10.2022 10:32

Bývalý britský premiér Boris Johnson sa vracia z dovolenky späť do Británie, aby sa pokúsil získať podporu pre svoju opätovnú kandidatúru do čela Konzervatívnej strany. Johnson pritom z funkcie šéfa strany a premiéra odstúpil iba pred niekoľkými týždňami a mnohí jeho kolegovia varujú, že Johnsonov návrat by mohol vyvolať ešte väčší politický chaos, uviedla agentúra Reuters.

Johnson zrušil dovolenku v Karibiku. Zabojuje o post lídra konzertívcov, jeho kolegovia varujú pred chaosom
TASR/AP

Johnson, ktorý bol v čase rezignácie Trussovej na dovolenke v Karibiku, sa k svojej kandidatúre zatiaľ verejne nevyjadril. Ako ale uviedol jeho kolega z radov konzervatívcov James Duddridge, Johnson mu povedal, že "do toho ide" a práve v sobotu letí späť do Británie. Ako opísal novinár televízie Sky News, ktorý letel rovnakým letom, niektorí z cestujúcich však na jeho prítomnosť v lietadle reagovali bučaním.

Britskí konzervatívci hľadajú náhradu za premiérku Liz Trussovú, ktorá vo štvrtok odstúpila z funkcie iba po šiestich týždňoch. Potenciálnych kandidátov pritom čaká víkend plný "zbesilého lobovania", aby si zaistili dostatočnú podporu. Uzávierka pre kandidátov na funkciu šéfa Konzervatívnej strany je totiž už v pondelok.

Po rezignácii Trussovej po iba 45 dňoch na čele vlády sa objavili tri mená vážnych uchádzačov o prevzatie vedenia strany a vlády. Penny Mordauntová, ktorá má v súčasnom kabinete na starosti koordináciu vládnej agendy v Dolnej snemovni, oznámila ako prvá, že chce kandidovať. Následne britský exminister financií Rishi Sunak informoval, že si ako prvý zaistil podporu 100 zákonodarcov, nutných pre kandidatúru do čela strany.

Ďalším zo spomínaných kandidátov je práve Johnson. Ten síce stratil dôveru mnohých členov svojej strany kvôli škandálu známemu ako partygate, ktorý vyvolali správy o večierkoch v jeho sídle na Downing Street v čase lockdownov, ale teraz má podporu šiestich súčasných ministrov, Bena Wallacea, Simona Clarkea, Chrisa Heaton-Harrisa Rees-Mogga, Aloka Sharmy a Anne-Marie Trevelyanovej.

Pre nomináciu do zápolenia je potrebné získať minimálne 100 podpisov konzervatívnych zákonodarcov, ktorých je celkom 356. Keď podporu stovky poslancov získa len jeden kandidát, stane sa lídrom strany ihneď. Ak takúto podporu získajú traja kandidáti, bude z ďalšieho zápasu vyradený ten, kto bude mať najmenej hlasov. Medzi zostávajúcimi dvoma potom bude rozhodovať 170 000 členov Konzervatívnej strany v internetovom hlasovaní. V predchádzajúcom hlasovaní na začiatku septembra Trussová porazila Sunaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok