Putin si myslí, že problém alkoholizmu v Rusku sa dá riešiť

ta3 čtk
21.10.2022 20:45

Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že problém alkoholizmu v Rusku sa dá vyriešiť. Povedal to pri schôdzke s gubernátorom Magadanskej oblasti, kde alkoholizmus podľa hlavy štátu predstavuje obzvlášť pálčivý problém.

Putin si myslí, že problém alkoholizmu v Rusku sa dá riešiť
TASR/AP

Problém netkvie v tom, že by snáď v oblasti žili samí opilci, ale "určite to súvisí s nedostatočnými možnosťami rozvoja sociálnej infraštruktúry", zdôraznila hlava štátu podľa agentúry TASS. Putin vysvetlil, že nemá na mysli len školstvo a zdravotníctvo, ale aj kultúru a šport.

„Je nutné, aby ľudia mali možnosť sa niečomu venovať. Som si istý, že nie zákazy, ale práve možnosti sebarealizácie a zaujímavé koníčky sú mimoriadne dôležité, to je presne to, čo pomáha. Je to svetová prax a prax našej krajiny v posledných rokoch a máme v tom dobré výsledky," vyhlásil prezident.

Podľa TASS to nebolo prvýkrát, čo Putin pri rokovaní s gubernátormi venoval pozornosť alkoholizmu. Pri augustovom stretnutí so šéfom Vladimírskej oblasti zdôrazňoval, že "nie je možné nič zakazovať" a ani prehnane zvyšovať ceny liehovín, ale treba propagovať zdravý spôsob života. Tvrdenie, že "mužici pijú a ďalej budú piť", odmietol ako primitívne. 

Ešte skôr pri rokovaní s gubernátorom Kirovskej oblasti Putin poukazoval na to, ako nízke príjmy a ďalšie problémy miest závislých na jedinom podniku prispievajú k rozmachu alkoholizmu medzi obyvateľmi. Problém nemožno zametať pod koberec ani lakovať ružovo, zdôrazňoval.

Bojovať proti alkoholizmu sa pokúšali aj predchádzajúci ruskí vládcovia, ale napospol uspeli len dočasne. Prohibícia vyhlásená počas prvej svetovej vojny podľa niektorých názorov prispela k zvrhnutiu cárskeho režimu. Protialkoholické ťaženie sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova zase sprevádzalo ničenie viníc. Úrady v poslednej dobe stavili na zdražovanie liehovín, čo v štatistikách spôsobilo pokles spotreby alkoholu. Ten ale podľa znalcov kompenzuje najmä u chudobnejších vrstiev nepodchytená spotreba nelegálne vyrobeného alkoholu alebo konzumácia náhradiek s obsahom liehu, ktorá má však často katastrofálne následky aj v podobe hromadných úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok