Halepová mala pozitívny test na doping, pozastavili jej športovú činnosť

ta3 TASR
21.10.2022 16:07

Rumunská tenistka Simona Halepová mala pozitívny dopingový test. V A-vzorke odobratej na US Open jej našli stopy po zakázanej látke roxadustat (FG-4592). Jednotka pre tenisovú integritu (ITIA) jej v piatok pozastavila športovú činnosť.

Halepová dopovala, pozastavili jej športovú činnosť
TASR/Sin-chua

ITIA v tlačovej správe potvrdila, že bývalú svetovú jednotku provizórne suspendovala na základe článku 7.12.1 tenisového antidopingového programu (TADP). Jednotka pre tenisovú integritu poslala 31-ročnej Rumunke predbežné oznámenie o pozitívnej vzorke už 7. októbra. Počas provizórnej suspendácie nemôže hráčka súťažiť, ani navštevovať žiadne tenisové podujatia.

Roxadustat je látka, ktorá stimuluje produkciu červených krviniek. Používa sa pri liečbe pacientov, ktorí majú problémy s obličkami. Na tohtoročnom US Open bola Halepová siedma nasadená hráčka. Vypadla už v 1. kole dvojhry, keď nečakane prehrala s 20-ročnou Ukrajinkou Dariou Snigurovou. Jej maximom v New Yorku je semifinále z roku 2015.

Halepová je dvojnásobná grandslamová šampiónka, v roku 2018 vyhrala Roland Garros, o rok neskôr triumfovala vo Wimbledone. Momentálne jej patrí deviate miesto v singlovom rebríčku WTA. Iba nedávno oznámila, že si dáva pauzu po operácii nosa, ktorá mala zlepšiť jej dýchanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok