Zákony nestačia. Muža nemožno znásilniť, obete sa bez modrín spravodlivosti nedočkajú

ta3/Alžbeta Múcsková
25.10.2022 00:00

Definície sexuálneho násilia a znásilnenia sú zastaralé. Pracujú s podmienkou výskytu násilia či hrozby násilia a muži podľa nej nemôžu byť znásilnení. Obete sa tak musia s inými formami sexuálneho nátlaku či obťažovaním vysporiadať samy.

Zákony nestačia. Muža nemožno znásilniť, obete sa bez modrín spravodlivosti nedočkajú
profimedia

"Experti a expertky medzinárodných inštitúcií vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva alebo WHO už takmer 30 rokov opakujú, že znásilnenie by nemalo byť definované násilím, pretože až 70 percent obetí je v takej chvíli paralyzovaných strachom, ich telo úplne zamrzne a nedokážu sa brániť. Preto páchateľ nemusí použiť násilie, ale využije absenciu súhlasu," vyjadrila sa k téme Nejedlová. Definícia je preto podľa nej nedostatočná a obete sa nedočkajú spravodlivosti.

Na Valáškov návrh následne na schôdzi parlamentu reagovali ostatní poslanci výsmešne. "Keď si už človek myslí, že väčšiu kravinu nevymyslíte, prídete s tým, aby každý sexuálny styk, ktorému nepredchádzal jasne definovaný súhlas, bol znásilnením. (...) To je nedôstojné, aby národná rada riešila takéto hlúposti," povedal poslanec Milan Mazurek (Republika). "Musím s vami súhlasiť a som rád, že nemusím za tento návrh hlasovať," odpovedal mu predseda parlamentu Boris Kollár.

"Je to neskutočne trápne," vyjadril sa nezaradený poslanec Tomáš Taraba zo strany Život – národná strana. "Čo ak Slovák znásilní Bulharku? Veď Bulhari vyjadrujú súhlas úplne inak," začal svoju faktickú poznámku poslanec strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Eduard Kočiš. Poznámku zakončil fejtónom: "Jana sa pýtajú v krčme: "Jano, mal si včera sex?" a Jano hovorí: "Ta tak na polovicu." "A ako je to na polovicu?" "No ja som chcel a ona nie."" Na poznámky následne reagoval aj predkladateľ návrhu Valášek. "Hovoríte tým tisícom žien, obetiam sexuálneho násilia, že sú vám ich osudy absolútne ukradnuté. Smejete sa im do očí," vyjadril sa.

Muž nemôže byť znásilnený

Zarážajúce na slovenskej legislatíve je aj znenie zákona o trestnom čine znásilnenia pri pohľade na rodovú rovnosť. Zákon hovorí, že trestného činu znásilnenia sa môže dopustiť iba ten, "kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti ženu k súloži alebo kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť." 

Podľa dnešného znenia teda môžu byť znásilnené iba ženy. "Sexuálnym násilím by mal byť každý sexuálny akt, pri ktorom druhá osoba nedáva jasný súhlas. Existuje široká škála sexuálneho zneužitia či násilia. Nemusí k nemu prísť iba pre násilie ako také. Môže byť výsledkom aj psychického nátlaku, manipulácie, nerešpektovania nesúhlasu, vyhrážania sa a dokonca aj bez vedomia obete. Dôležité taktiež je, že vyjadrený súhlas môže účastník sexuálneho aktu hocikedy odvolať," pripomenula Bělíková.

Muži akejkoľvek orientácie môžu byť podľa legislatívy iba obeťami sexuálneho násilia inej formy. Trestného činu sexuálneho násilia sa dopúšťa ten, "kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti iného k orálnemu styku, análnemu styku alebo k iným sexuálnym praktikám alebo kto na taký čin zneužije jeho bezbrannosť." Na rozdiel od iných európskych krajín je táto definícia zastaralá. "Pre mňa je úplne nepochopiteľné, že Slovensko ešte neuznalo, že znásilnený môže byť aj muž. Česká republika to urobila v roku 2001," vyjadrila sa Nejedlová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok