Taliansky prezident si pozval Meloniovú. Očakáva sa, že ju poverí zostavením vlády

ta3 ČTK
21.10.2022 13:54

Taliansky prezident Sergio Mattarella pozval do prezidentského paláca Giorgiu Meloniovú, ktorej krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI) vyhrala v septembri predčasné parlamentné voľby. Očakáva sa, že ju poveria zostavením vlády. Informujú o tom talianske médiá. Štyridsaťpäťročná Meloniová sa tak zrejme za niekoľko dní stane prvou ženou na čele talianskej vlády, jej strana má totiž spolu s ďalšími dvoma formáciami v oboch komorách parlamentu väčšinu.

Taliansky prezident si pozval Meloniovú. Očakáva sa, že ju poverí zostavením vlády
TASR/AP

"Vládu je nutné zostaviť čo najskôr. Sme pripravení," povedala Meloniová po stretnutí lídrov pravicového bloku s prezidentom. V piatok sa skončila dvojdňová séria Mattarellových schôdzok s lídrami parlamentných strán. Podľa miestnych médií by nový kabinet mohol zložiť prísahu už cez víkend a hlasovanie o dôvere v oboch komorách parlamentu by sa mohlo konať v utorok av stredu.

"Sme pripravení dať Taliansku vládu, ktorá sa svedomito a kompetentne postaví súčasnej kríze a výzvam," napísala Meloniová vo štvrtok na twitteri. Snažila sa tak znovu rozptýliť pochybnosti po sporoch vo vnútri pravicového bloku, ktoré sa ukázali aj minulý týždeň pri hlasovaní o predsedovi hornej komory parlamentu.

Strana Bratia Taliansko získala minulý mesiac vo voľbách 26 percent hlasov, druhá skončila stredoľavicová Demokratická strana (PD) s 19 percentami a tretie sa umiestnilo Hnutie piatich hviezd s 15 percentami. Dvaja spojenci Meloniovej stredopravicová Hore Talianska expremiéra Silvia Berlusconiho a krajne pravicová Liga exministra vnútra Mattea Salviniho dostali osem percent a deväť percent.

Meloniová tiež v posledných dňoch opakovane uisťovala, že jej budúca vláda nezmení kurz v zahraničnej politike. Jej strana a obaja jej spojenci sa v minulosti preslávili euroskeptickými postojmi a Berlusconi a Salvini si vyslúžili kritiku za svoje priateľské vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Meloniová ale sľúbila, že jej vláda bude ďalej podporovať Ukrajinu v jej boji proti ruskej agresii.

"Taliansko je plne a so vztýčenou hlavou súčasťou Európy a Atlantickej aliancie. Kto nebude súhlasiť s touto základnou líniou, nebude môcť byť súčasťou vlády, a to aj za cenu toho, že sa vládu zostaviť nepodarí," vyhlásila Meloniová tento týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok