Biden kritizuje republikánov. Zníženie finančnej podpory pre Ukrajinu rázne odmietol

ta3 TASR
21.10.2022 09:30

Americký prezident Joe Biden kritizoval vo štvrtok Republikánsku stranu, ktorá naznačila, že ak zvíťazí v novembrových voľbách do Kongresu, mohla by znížiť finančnú podporu pre Ukrajinu.

Biden kritizuje republikánov. Zníženie finančnej podpory pre Ukrajinu rázne odmietol
TASR/AP

"Povedali, že ak vyhrajú, zrejme nebudú financovať, (či) pokračovať vo financovaní Ukrajiny," povedal Biden na zhromaždení v rámci predvolebnej kampane Demokratickej strany v štáte Pensylvánia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Títo ľudia to nechápu. Je to oveľa väčšie než Ukrajina. Ide o východnú Európu... ide o NATO. Dôsledky sú tu naozaj naozaj vážne," povedal. "Oni nemajú zmysel pre americkú zahraničnú politiku," dodal na margo republikánov americký prezident.

Líder republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy v utorok povedal, že ak jeho strana získa v novembrových voľbách väčšinu, Ukrajine nevypíše "bianko šek". Je to prvý oficiálny signál, že Kyjev odolávajúci ruskej invázii by mohol v budúcnosti čeliť vážnejším problémom pri získavaní financií z USA, kde už preň slabne podpora v oboch hlavných politických stranách, podotýka AFP.

Samotný McCarthy dúfa, že sa stane predsedom Snemovne reprezentantov, a obsadí tretiu najvyššiu politickú funkciu v USA - po prezidentovi a viceprezidentovi. Republikáni však vo voľbách plánovaných na 8. novembra musia získať väčšinu v Snemovni reprezentantov.

AFP pripomína, že od ruskej invázie 24. februára Spojené štáty poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 17,6 miliardy dolárov. Je to len zlomok z celkovej americkej pomoci pre Ukrajinu, ktoré tamojším obyvateľom poskytujú omnoho väčšiu humanitárnu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok