Lídri Európy sa nedohodli na cenovom strope pre plyn, cestovná mapa však prešla

ta3 tasr
21.10.2022 07:24

Lídri členských krajín Európskej únie sa v piatok dohodli na tzv. cestovnej mape, ktorej cieľom je zaviesť v priebehu nasledovných týždňov opatrenia zamerané na ochranu európskych spotrebiteľov pred prudko stúpajúcimi cenami energií. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že k takejto dohode dospeli v piatok nadránom, po približne 11 hodinách rokovaní.

Agentúra AP však zdôrazňuje, že 27 lídrov členských krajín Únie nedokázalo ani po zdĺhavých rokovaniach preklenúť názorové rozpory panujúce aj medzi niektorými z najväčších štátov a nepodarilo sa im dohodnúť na zavedení cenového stropu pre zemný plyn.

Dohodli sa však, že budú pokračovať na hľadaní kompromisu ohľadom opatrení založených na návrhoch, ktoré v tomto smere predložila začiatkom týždňa Európska komisia. "Je tu silné a jednomyseľne zdieľané odhodlanie konať spoločne ako Európania, aby sme dosiahli tri ciele: zníženie cien, zaistenie bezpečnosti dodávok (energie) a pokračovanie v snahách na znižovaní dopytu," povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

AFP označila spoločné vyhlásenie lídrov zo summitu za "verejný prejav jednoty", zároveň však podotkla, že Únia má pred sebou v tomto smere naďalej ťažké rokovania. Na budúci týždeň sa majú v Luxemburgu stretnúť ministri energetiky členských krajín, aby ďalej diskutovali o vytýčenej cestovnej mape.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová povedala na tlačovej konferencii, že dohoda zo summitu EÚ stanovuje "solídny plán, ako ďalej postupovať v otázke cien energii". Lídrov vo vyhlásení zo summitu vyzývajú Európsku komisiu a členské krajiny EÚ, aby v najbližších týždňoch našli spôsoby, ako uchrániť spotrebiteľov pred vysokými cenami energií a zároveň pri tom zachovali "globálnu konkurencieschopnosť Európy... a integritu jednotného trhu".

Michel povedal, že "energetická kríza predstavuje hrozbu pre vnútorný trh" Únie a zdôraznil, že na jeho ochranu je potrebná "maximálna koordinácia" členských štátov. AFP pripomína, že prinajmenšom 15 krajín EÚ, a teda viac ako polovica, presadzuje ambicióznejší prístup k spoločnému stropu pre ceny energií. V názorových protipóloch sa na summite ocitli napríklad aj tradiční spojenci Francúzsko a Nemecko, pričom Berlín pritom vyjadril pochybnosti voči návrhom na zastropovanie cien energií.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron už po príchode na summit povedal, že pre Nemecko "nie je dobré" sa v Európe izolovať. Následne však tvrdil, že sa snažil s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom dosiahnuť prelom v tejto otázke a s výsledkom summitu napokon vyjadril spokojnosť. Zmienená dvojica sa má na budúci týždeň opäť stretnúť v Paríži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok