Z bleskového prieskumu vyplýva, že Trussová svojím odstúpením väčšine Britov vyhovela

ta3 tasr
20.10.2022 19:53

Až 79 percent respondentov sa v bleskovom prieskume verejnej mienky v Británii vyjadrilo, že premiérka Liz Trussová urobila dobre, keď sa rozhodla odstúpiť. Informujeme na základe správy stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na prieskum agentúry YouGov.

Z bleskového prieskumu vyplýva, že Trussová svojím odstúpením väčšine Britov vyhovela
TASR/AP

Trussová oznámila svoju rezignáciu vo štvrtok popoludní, zostane však vo funkcii, kým sa za ňu nenájde náhrada. S určitosťou sa však stane najkratšie pôsobiacou premiérkou v dejinách Británie. Zostavením vlády ju oficiálne poverila 6. septembra kráľovná Alžbeta II. – dva dni pred svojou smrťou.

Podľa prieskumu si iba sedem percent Britov myslí, že Trussová mala ostať vo funkcii premiérky.

Až 64 percent opýtaných ju označilo za "otrasnú premiérku" a iba jedno percento ju považuje za "výbornú".

Na otázku, či by sa v Británii mali konať predčasné parlamentné voľby, 63 percent respondentov odpovedalo kladne a 23 percent záporne.

Premiérka vo štvrtok priznala, že nedokáže "naplniť mandát", s ktorým bola zvolená. "Do funkcie som nastúpila v období veľkej hospodárskej a medzinárodnej nestability," povedala s tým, že domácnosti aj podniky v krajine majú problémy platiť účty.

Konzervatívna strana si chce teraz do piatka budúceho týždňa vybrať nového lídra, ktorý by sa mal následne stať premiérom. Opozícia s týmto postupom nesúhlasí a žiada predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok