New York sprísnil zákon o zbraniach, návrh predstaví aj Obama

TASR, TA3, SITA
16.1.2013 07:14

Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo podpísal v utorok jeden z najprísnejších zákonov týkajúcich sa strelných zbraní v USA - a prvý prijatý od decembrovej masakry na základnej škole v susednom Connecticute.

New York sprísnil zákon o zbraniach, návrh predstaví aj Obama
SITA

Zákon, ktorý schválili tento týždeň obe komory newyorského zákonodarného zboru, rozširuje štátny zákaz útočných zbraní, obmedzuje kapacitu munície a zavádza nové opatrenia s cieľom zabrániť, aby sa strelné zbrane dostali do rúk duševne chorých, informovala agentúra Reuters.

Cuomo naliehal na prijatie zákona po tom, ako 20-ročný páchateľ pred mesiacom na základnej škole v mestečku Newtown v štáte Connecticut zabil 20 detí a šiestich dospelých.

Nová legislatívna norma tiež stanovuje doživotný trest bez možnosti podmienečného prepustenie pre ľudí, ktorí zavraždia príslušníkov zásahových jednotiek. Len dva týždne po masakre v Connecticute ozbrojený podpaľač prepadol a zabil dvoch hasičov privolaných k požiaru, ktorý založil pri meste Rochester.

Cuomo pri podpísaní zákona uviedol, že jeho ustanovenia ako obmedzenie zásobníkov na sedem nábojov alebo previerka duševného zdravia pri nákupoch zbraní sú zásadné pre väčšiu bezpečnosť obyvateľov New Yorku.

"Ľudia, ktorí sú duševne chorí, by nemali mať prístup k zbraniam, to hovorí zdravý rozum," povedal Cuomo. "Sedem nábojov v zbrani, prečo? Pretože zásobníky s veľkou kapacitou, ktoré vám dávajú možnosť zabiť veľa ľudí vo veľmi krátkom čase, sú nezmyselné v civilizovanej spoločnosti," vyhlásil.

Polícia uviedla, že ozbrojenec v Newtowne mal so sebou početné zásobníky s vysokou kapacitou, pričom počas streľby ich vo svojej poloautomatickej zbrani niekoľkokrát vymenil, čo mu umožnilo počas desaťminútového útoku vystreliť najmenej 150 striel. Do niektorých obetí vystrelil až 11-krát.

Obama predstaví legislatívu sprísňujúcu vlastníctvo zbraní

Americký prezident Barack Obama v stredu predstaví svoju stratégiu boja proti násiliu spôsobeného obrovským množstvom zbraní, ktoré vlastnia obyvatelia Spojených štátov. Urobí tak len deň po tom, ako poslanci Senátu v štáte New York odhlasovali sprísnenú legislatívu v oblasti nákupu takzvaných útočných strelných zbraní, teda napríklad samopalov. Zákon ale ešte musí prejsť tamojšou dolnou komorou. Obama chce podobnú legislatívu pretlačiť aj na federálnej úrovní a prijať "konkrétne návrhy" na boj proti masakrám, aká sa koncom uplynulého roka odohrala v štáte Connecticut, informoval jeho hovorca Jay Carney.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok