Boj proti nelegálnej migrácii v EÚ sa nepodarí zvládnuť bez podpory západobalkánskych krajín

ta3 čtk
20.10.2022 18:25

Boj Európskej únie s takzvanou nelegálnou migráciou sa nezaobíde bez spolupráce so západobalkánskymi štátmi, od ktorých sa očakáva sprísnenie vízovej politiky podľa štandardov Európskej únie. Po štvrtkovom rokovaní s predstaviteľmi balkánskych krajín to na tlačovej konferencii vyhlásili nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová a eurokomisárka Ylva Johanssonová. Únia balkánskym štátom naopak ponúka podporu s dozorom hraníc.

Boj proti nelegálnej migrácii v EÚ sa nepodarí zvládnuť bez podpory západobalkánskych krajín
TASR/AP

"Naším spoločným cieľom je obmedziť prúd nelegálnej migrácie," povedala Faeserová. Tá síce neunijné balkánske krajiny ocenila za neľahký reformný kurz, zároveň ale povedala, že tieto štáty by mali upraviť svoje príliš voľné vízové pravidlá. "Je potrebné zmeniť vízovú politiku podľa štandardov EÚ," povedala. Na to poukázala aj Johanssonová, podľa ktorej je toto cestou, ako únia môže v budúcnosti rozvoľniť vízové pravidlá s balkánskym regiónom.

Johanssonová upozornila na to, že mnohí migranti, ktorí do EÚ vstupujú bez dokladov, cestujú vďaka voľnej vízovej politike do balkánskych krajín, odkiaľ potom odchádzajú do únijných štátov. Berlín kvôli tomu kritizoval najmä Srbsko, ktoré umožňuje ľahký vstup občanom Indie, Burundi, Kuby a Tuniska. Belehrad síce kritiku odmietol, pravidlá sa ale rozhodol sprísniť. Znova sa od občanov týchto štátov vyžaduje predložiť zaplatenú spiatočnú letenku s konkrétnym dátumom odletu.

Rokovania s balkánskymi štátmi v Berlíne sa vo štvrtok zúčastnil aj český minister vnútra Vít Rakušan. Česko, ktoré teraz únii predsedá, je novo súčasťou takzvanej balkánskej migračnej trasy. Cez Česko sa totiž migranti snažia obísť strážené rakúsko-maďarské a nemecko-rakúske hranice, na čo Praha reagovala zavedením hraničných kontrol so Slovenskom.

Minister Rakušan tiež uviedol, že je v zhode s únijnými ministrami vnútra na západobalkánske krajiny vyvíjať diplomatický tlak. "Aby zmenili svoju liberálnu vízovú politiku v súlade s EÚ. Musíme znížiť príliv nelegálnej migrácie a zamedziť činnosti prevádzačských štruktúr," povedal.

Riešenie migračného problému vyžaduje podľa Faeserovej spoluprácu so západobalkánskymi štátmi aj v ďalších oblastiach, než je len vízová politika. "Je potrebné bojovať proti prevádzačom a pašerákom ľudí," povedala s tým, že EÚ je pripravená týmto štátom v takomto kroku pomôcť. Ďalej je podľa nej potrebná spolupráca v návratovej politike a ochrane hraníc. "Tu môže pomôcť (únijná pohraničná agentúra) Frontex," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok