O novom britskom premiérovi sa rozhodne do týždňa, favoritom je Sunak, zvoliť môžu aj Johnsona

ta3 tasr
20.10.2022 16:09

Meno nového predsedu britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do budúceho piatku 28. októbra. Povedal to vo štvrtok šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany, takzvaného Výboru 1922 Graham Brady. Informujeme na základe správy z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Británia: Meno nového premiéra oznámia 5. septembra
Daniel Leal/Pool via AP

Poslanci Konzervatívnej strany sú presvedčení, že sa im podarí zvoliť lídra bez toho, aby sa do hlasovania musela zapájať členská základňa strany, čo by trvalo niekoľko mesiacov. V prípade, ak sa poslanci nezhodnú na jednom mene, budú o novom lídrovi rozhodovať aj ďalší členovia strany, povedal Brady.

Britská premiérka a predsedníčka konzervatívcov Liz Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu po približne šiestich týždňoch pôsobenia v úrade predsedu vlády. Vo funkcii však predbežne zostáva.

Minister financií Jeremy Hunt potvrdil, že sa o post šéfa strany nebude uchádzať.

Favoritom stávkových kancelárií na post nového lídra strany je Rishi Sunak, ktorý bol Trussovej finálovým súperom v lete. Nasleduje líderka Dolnej snemovne Penny Mordauntová, minister obrany Ben Wallace a bývalý premiér Boris Johnson. Trussová v septembri nahradila práve Johnsona, ktorý ešte v júli oznámil svoju rezignáciu.

Opozícia je nespokojná s tým, že nového premiéra by mala interne vyberať Konzervatívna strana, a žiada predčasné parlamentné voľby.

Bývalý britský premiér Boris Johnson sa podľa denníka The Times zrejme bude uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany – a teda aj post predsedu vlády. S tou istou informáciou prišiel aj denník The Daily Telegraph.

Z funkcie lídra konzervatívcov sa Johnson rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov. Stranícky aj premiérsky úrad napokon opustil začiatkom septembra. Johnson je podľa vyjadrenia politického editora The Times Stevena Swinforda zverejneného na Twitteri presvedčený, že tento jeho krok by bol "v štátnom záujme".

Trussová uviedla, že vo funkcii zostáva, pokiaľ nebude vybraný jej nástupca.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok