Ceny potravín sa pohybujú na rekordných úrovniach, Slováci nimi však stále plytvajú

ta3 WOOD & Company
20.10.2022 14:21

Pred pár dňami, 16. októbra, sa po celom svete oslavoval Svetový deň potravy. Predraženým jedlom, ktoré je výsledkom rekordnej inflácie, však stále enormne plytváme. Koľko Slováci mesačne investujú do jedla a ako sú na tom s jeho plytvaním, na to sa pozrela analytička Eva Sadovská.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Bežná slovenská domácnosť minie mesačne na nákup potravín takmer pätinu zo svojho rodinného rozpočtu. Tento štatistický výsledok radí Slovensko za krajiny s európskym priemerom. Náklady na potraviny a nealkoholické nápoje európskych domácností tvoria necelých 15 % z celkových nákladov.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov sú na Slovensku siedme najnižšie v EÚ. K priemerným cenám potravín v únii sa však postupne približujeme, nakoľko vlani boli potraviny a nealkoholické nápoje na Slovensku lacnejšie ako v EÚ už iba o – 5,0 %. U  našich susedov, teda v Českej republike, Maďarsku, či Poľsku, nakúpime potraviny v priemere lacnejšie ako u nás a to o – 6 %, - 11 % a – 24 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Eurostatu za rok 2021.

Potraviny na Slovensku výrazne dražejú. Za prvých 9 mesiacov roku 2022 dosiahla priemerná inflácia potravín 15,7 %, v septembri sme si za potraviny a nealkoholické nápoje priplácali dokonca až 23,3 %.

Najvýraznejšie zdražovanie sme mohli zaznamenať pri olejoch a tukoch, chlebe a pečive, mliečnych výrobkoch a mäse. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR. Ako sa už častejšie spomínalo, vojnový konflikt na Ukrajine je hlavným dôvodom zdražovania potravín, taktiež prudký nárast cien energií a agrokomodít na svetových trhoch.  

Do koša vyhodíme aj 150 eur

Na Slovensku má prístup k potravinám takmer väčšina Slovákov, poriadny obed každý druhý deň ale nie je samozrejmosťou pre takmer 634-tisíc obyvateľov. Problém sa najviac týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností jedného dospelého s maloletými deťmi. Aj v tomto prípade za priemerom EÚ zaostávame, nakoľko podľa údajov Eurostatu si v únii mäsový obed alebo jeho vegetariánsku alternatívu nemôže dovoliť menej ako 7 % obyvateľov. 

Plytvanie potravinami predstavuje nielen sociálny a ekonomický, ale aj ekologický problém. Z celkového pohľadu na Slováka ročne pripadá približne 100 kg potravinového odpadu, t. j. 0,27 kg potravinového odpadu denne. Najčastejšie ide o pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny. Kuchynský biologický odpad (KBO), ktorý sa vyznačuje charakteristickým hnilobným zápachom, je pri jeho skládkovaní významným tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom ovzdušia. 

Plytvanie potravinami trápi aj naše peňaženky. Odhaduje sa, že priemerný Slovák alebo Slovenka vyhodí ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 – 150 eur, informovala analytička Sadovská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok