Putin používa jediný nástroj, ktorým je brutálne zaobchádzanie s Ukrajincami, povedal prezident USA

TA3 ČTK
19.10.2022 22:49

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa amerického prezidenta Joea Bidena ocitol "v neuveriteľne ťažkej pozícii", keď sa vo svojej pokračujúcej vojne proti Ukrajine uchýlil k používaniu jediného nástroja, ktorým je brutálne zaobchádzanie s ukrajinskými občanmi. Biden to v stredu podľa agentúry Reuters povedal novinárom v Bielom dome.

Putin používa jediný nástroj, ktorým je brutálne zaobchádzanie s Ukrajincami, povedal prezident USA
TASR/AP

"Pripadá mi, že jediný nástroj, ktorý využíva, je brutálne zaobchádzanie s obyvateľmi Ukrajiny," uviedol Biden. Týmto spôsobom sa podľa neho ruský prezident snaží Ukrajincov "zastrašiť, a tak ich prinútiť sa vzdať".

Putin v stredu vyhlásil stanné právo v štyroch ukrajinských oblastiach, ktoré sa Moskva pokúša anektovať. Ide o Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak krok Moskvy odmietol ako pokus o legalizáciu "drancovanie majetku" Ukrajincov a uviedol, že pre Kyjev sa nič nemení.

Ako v súvislosti so vzťahom medzi Bidenom a Putinom poznamenal britský denník The Guardian, Biely dom "robí všetko možné", aby sa vyhol priamemu stretnutiu medzi americkým a ruským prezidentom na summite krajín G20, ktorý sa uskutoční v novembri v Indonézii. 

Podľa informácií, ktoré denník získal od svojich zdrojov, sa americkí predstavitelia snažia vyhnúť aj tomu, aby sa obaja vodcovia stretli na chodbe alebo na seba narazili pri fotení.

Prezident Biden už minulý týždeň v rozhovore so CNN povedal, že nemá v pláne sa s Putinom na Bali stretnúť. Výnimku by urobil len v prípade, že by s ním ruský prezident chcel otvorene diskutovať o prepustení americkej basketbalovej hviezdy Brittney Grinerovej. Tá dostala tvrdý trest od ruského súdu za držanie drog. Podľa Washingtonu bol ale rozsudok politicky motivovaný.

"Vieme, čo si prezident Biden o prezidentovi Putinovi myslí. Myslí si, že je vrah a vojnový zločinec. A s vrahmi a vojnovými zločincami sa obvykle nestretávate," nechal sa počuť William Taylor, bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok