Európska agentúra pre lieky schválila vakcíny proti covidu pre deti od šiestich mesiacov

TA3/TASR
19.10.2022 19:29

Európska agentúra pre lieky schválila v stredu proticovidové vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna určené pre deti od šiestich mesiacov. Výbor EMA pre lieky na humánne použitie odporučil použitie očkovacej látky Comirnaty pre deti vo veku od šiestich mesiacov do štyroch rokov a takisto vakcínu Spikevax pre deti od šiestich mesiacov do piatich rokov veku.

Británia ponúkne tretiu dávku vakcíny ľuďom s veľmi oslabenou imunitou
TASR/AP (ilu)

Vakcíny sa deťom budú vpichovať do ramena alebo stehna. Pôjde však o menšiu dávku, než sa podáva maloletým od piatich rokov. Vakcína Comirnaty sa bude môcť podávať ako prvotná očkovacia látka pozostávajúca z troch dávok, zatiaľ čo Spikevax bude pozostávať z dvoch dávok, približuje EMA.

Európska agentúra okrem toho schválila aj adaptovanú posilňovaciu vakcínu od Moderny zameranú konkrétne na vysoko nákazlivé omikronové varianty BA.4 a BA.5. Táto vakcína je určená pre dospelých a deti od 12 rokov, ktorí už majú za sebou prvotný vakcinačný cyklus voči ochoreniu COVID-19. Spomenuté omikronové varianty spôsobili v posledných mesiacoch značný nárast počtu infikovaných osôb v Európe a Spojených štátoch.

EMA v septembri varovala, že hoci je počet obetí koronavírusu v súčasnosti na nízkej úrovni, pandémia sa ešte neskončila. Vyzvala preto jednotlivé krajiny, aby posilnili programy na podávanie podporných dávok vakcín ešte pred príchodom zimy, keď sa očakáva zvýšenie počtu infikovaných. Odporúčaniami EMA sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá prinesie konečné rozhodnutie o použití jednotlivých vakcín pre dané vekové skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok