Páchateľa zo Zámockej sa dalo odhaliť skôr. Signálov bolo dosť, tvrdí expert na bezpečnosť v kyberpriestore

ta3
19.10.2022 15:51

Útočník, ktorý vraždil pred barom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave o svojich radikálnych názoroch a zámeroch písal na sociálnych sieťach. Dalo sa vražde dvoch ľudí zabrániť? O tom sme sa v relácii Tak takto?! rozprávali so špecialistom na bezpečnosť v kyberpriestore Pavlom Draxlerom.

draxler_2.jpg
TA3

Podľa Pavla Draxlera sa na problém odhaľovania zločinov v extrémistickom spektre nedá pozerať len z hľadiska bezpečnostných zložiek. "Radikalizácia má nejaký priebeh a bezpečnostné zložky by mali riešiť len ten posledný stupeň. Teda až vtedy, keď dochádza k páchaniu násilia a trestnej činnosti," povedal.

Draxler tvrdí, že na to, aby štát mohol predísť takej situácii, aká nastala na Zámockej ulici, by mal mať k dispozícii viacero nástrojov, a to pre každú fázu a stupeň radikalizácie jednotlivcov alebo skupín. Problémom však podľa neho je, že extrémizmu sa inštitúcie na Slovensku dlhodobo nevenujú systematicky: "Inštitúcie musia byť konzistentné. Spolu musí fungovať prevencia, represia aj deradikalizácia."

Aplikácie na monitoring

Pavol Draxler uviedol, že existujú aplikácie, ktoré dokážu vykonávať monitoring internetového prostredia a vedia byť efektívne. Tieto aplikácie však nemajú prístup priamo k údajom na jednotlivých sociálnych sieťach, musia využívať iné nástroje a k údajom sa dostať "zvonku". "To je prvý problém. Sociálne siete sa tomu bránia. Keď prídu na to, že aplikácia robí zber dát, snažia sa proti tomu bojovať. Dáta, ktoré majú tieto aplikácie, sú iba výsekom alebo sú verejne dostupné, ale aj tie majú zmysel," uviedol.

Medzi dostupné dáta môžu patriť verejné účty na Twitteri či pripojenie sa do skupín na Telegrame. Existujú však aj aplikácie, ktoré dokážu zbierať dáta, ku ktorým sa nedá dostať tak jednoducho. Treba však mať aj nástroj, ktorý dokáže vyhodnotiť, ktoré správy sú rizikové. Taktiež musí vedieť vyhľadávať kľúčové slová a byť schopný vedieť včas varovať.

Špecialista na bezpečnosť v kyberpriestore si nemyslí, že polícia má k dispozícii podobnú aplikáciu. Takže na využívanie tohto softvéru policajti zrejme ani neboli zaškolení. Doplnil však, že v súčasnosti je vyhlásené verejné obstarávanie na takúto aplikáciu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok