Príslušníci menšín nechcú žiť v krajine, v ktorej budú tolerované nenávistné prejavy, vyhlásil Bukovszky

ta3 TASR
19.10.2022 14:58

Príslušníci národnostných, jazykových i náboženských menšín nechcú žiť v krajine, v ktorej budú tolerované nenávistné prejavy vrátane takýchto vyjadrení z úst politických lídrov. Zdôraznili to v spoločnom vyhlásení, v ktorom zároveň vyzývajú všetkých, "ktorí svojimi právomocami vedia vlnu nenávisti zastaviť", aby konali. O stanovisku, pod ktoré sa podpísala desiatka organizácií a vyše 20 osobností, informuje splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky, takisto jeden zo signatárov.

dúhový pochod pride gayovia lesbičky homosexuáli 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

"Ako predstavitelia menšín neraz čelíme odlišnému väčšinovému názoru, ktorý je presadzovaný násilným spôsobom. Stávame sa terčom predsudkov a nie je nám cudzí ani pocit diskriminácie," napísali v stanovisku. Poukázali zároveň, že minulotýždňová vražda dvoch ľudí z LGBTI komunity vedená nenávisťou je príkladom toho, ako je od slov k fatálnym činom len malý krok. "My príslušníci menšín nechceme žiť v krajine, kde sú takéto zhubné a nenávistné prejavy tolerované, a to dokonca aj z úst tých, ktorí majú našu krajinu viesť a byť pre všetkých príkladom," napísali.

Vyzvali kompetentných, aby konali a šírenie nenávisti a homofóbie zastavili. "Slovensko musí byť vlasťou všetkých, ktorí sa v ňom rozhodli žiť, musí byť spoločenstvom rovnocenných a rovnoprávnych občanov. Ich špecifická kultúra, vierovyznanie, svetonázor, sexuálna orientácia či jazyky, ktorými hovoria, totiž žiadneho z nich zo spoločnosti nevylučuje," zdôraznili. Vyhlásením chcú zároveň upozorniť, že mlčanie nesmie dať príležitosť opakovaniu podobných tragédií len preto, že zlo bolo hlasnejšie ako väčšina dobrých a slušných ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok