EÚ má dosť dôkazov o pôvode Ruskom použitých dronov, na zistenia plánuje primerane reagovať

ta3 čtk
19.10.2022 13:28

Európska únia pracuje na spoločnej reakcii po tom, čo zhromaždila "dostatočné dôkazy" o používaní iránskych dronov Ruskom vo vojne proti Ukrajine. V stredu to uviedla hovorkyňa únijnej diplomacie.

EÚ má dosť dôkazov o pôvode Ruskom použitých dronov, na zistenia plánuje primerane reagovať
TASR/AP

Detaily ohľadom očakávaných sankcií hovorkyňa neposkytla, podľa médií by mohli mieriť proti niekoľkým jednotlivcom a firmám vrátane iránskeho výrobcu bezpilotných lietadiel. "Teraz, keď sme zhromaždili vlastné dostatočné dôkazy, prebieha práca v rade (Rade EÚ) na jasné a rýchle únijné odpovede," vyhlásila Nabila Massraliová. Pri pondelkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ podľa nej panovala "široko zdieľaná politická zhoda", že dvadsaťsedmička musí na vývoj reagovať rýchlo.

V posledných dňoch sa množili správy, že Rusko pri útokoch na Ukrajine využíva drony iránskej výroby. Podľa niektorých zdrojov ich Teherán ruskej armáde dodal stovky. Moskva tvrdí, že používa iba ruské zbrane, televízia CNN však v novej reportáži ukazuje iránske lietadlo zostrelené nad Ukrajinou.

Podľa médií sa EÚ chystá reagovať individuálnymi sankciami. Web Politico v stredu písal o postihoch zameraných na päť jednotlivcov a tri spoločnosti. Podľa spravodajcu televízie Deutsche Welle má byť terčom aj výrobca dronov Shahed Aviation Industries. Sankcie by mohli v princípe dostať zelenú už v stredu, uvádza Politico.

Príprava nových postihov prichádza bezprostredne potom, čo EÚ uvalila sankcie na 11 iránskych činiteľov a štyri inštitúcie vrátane mravnostnej polície, a to za ich podiel na smrti 22-ročnej Mahsy Amíníovej a brutálne potláčanie následných protestov v Iráne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok