Návrh na riešenie energetickej krízy je nevhodný a nebezpečný, uviedol Szijjártó

ta3 TASR
19.10.2022 13:06

Utorňajší návrh Európskej komisie (EK) na riešenie energetickej krízy je nevhodný a nebezpečný, keďže množstvo zemného plynu dostupného na trhu by sa nemalo znižovať, ale zvyšovať. Cenový strop navrhovaný Bruselom by znamenal, že na kontinent by sa dostalo menej plynu, vyhlásil v stredu na sociálnej sieti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó 1140 px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Minister pred stredajším rokovaním maďarskej vlády spresnil, že kabinet bude rokovať o vojne na Ukrajine a o sankciách voči Rusku. 

Szijjártó zdôraznil, že prevádzka plynovodu Turecký prúd bude naďalej nerušená a dodal, že ruská spoločnosť Gazprom priebežne dodáva množstvo dohodnuté v dlhodobej zmluve a takisto aj zemný plyn požadovaný dodatočne na tento mesiac. Maďarsko má podľa slov ministra v súčasnosti zásoby zemného plynu na pol roka. 

EK v utorok (18. 10.) na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu navrhla nové opatrenia na riešenie vysokých cien plynu v EÚ a zaistenie bezpečnosti dodávok energie na nadchádzajúcu zimu. Tie majú podobu spoločného nákupu plynu, mechanizmu obmedzujúceho ceny na burze plynu TTF a transparentného využívania infraštruktúry energonosičov, solidarity medzi členskými štátmi a neustáleho úsilia o zníženie dopytu po plyne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok