Nemecko chce dotovať ceny elektriny, peniaze plánuje získať z nadmerných ziskov výrobcov

ta3 čtk
19.10.2022 12:22

Nemecká vláda chce odobrať producentom elektrickej energie 90 percent z takzvaných nadmerných a neočakávaných ziskov, a to spätne od marca tohto roku. V stredu to uviedol server denníka Tagesspiegel, ktorý získal návrh ministerstva hospodárstva.

Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení ministra Sulíka:  K odchodu zo Slovenska sme sa postavili čelom
TASR/AP

Z takto získaných peňazí chce vláda kancelára Olafa Scholza dotovať ceny elektriny. Kabinet by podľa spomínaného dokumentu mal o návrhu rokovať 18. novembra, aby ho mohol Spolkový snem na začiatku decembra schváliť.

Scholz už na začiatku septembra oznámil, že chce čo najskôr zatiahnuť za brzdu pre ceny elektrickej energie, na konci septembra potom predstavil fond v objeme až 200 miliárd eur, ktoré chce Nemecko vynaložiť na zmiernenie energetickej krízy a na pomoc domácnostiam a firmám. Na financovanie časti fondu chce Berlín využiť mimoriadne zisky energetických firiem, podobne plánujú postupovať aj ďalšie krajiny Európskej únie.

Z dokumentu vyplýva, že Nemecko nechce zasahovať do trhu s elektrinou, cenotvorby a cezhraničného obchodovania, mieri ale na nadmerné zisky, ktoré výrobcovia v súvislosti s vysokými cenami dosahujú, aj keď náklady na produkciu zostávajú bez výraznejších zmien. Návrh pre spotový trh počíta s tým, že štát by výrobcom odobral mimoriadne zisky spätne od 1. marca. Práve veľký spätný účinok podľa denníka Tagesspiegel firmy z energetického sektora pobúril.

Odobratie nadmerných ziskov by podľa návrhu zasiahlo obnoviteľné zdroje, jadrové elektrárne a elektrárne spaľujúce hnedé uhlie, minerálne oleje, banský plyn a odpad. Návrh pri každom výrobnom type spomína referenčné náklady na výrobu elektriny.

Scholz a tiež minister hospodárstva Robert Habeck v minulosti opakovane vyhlasovali, že v prípade vysokých cien elektriny je potrebné na trh pozerať novým spôsobom. Kancelár Scholz okrem iného povedal, že mnoho producentov elektriny z jadra, uhlia, slnka či vetra naďalej vyrába za dostupné ceny, ale kvôli európskej podobe trhu určujú cenu plynovej elektrárne. Spomínaní výrobcovia tak dosahujú vysoké zisky, ktoré podľa Scholza nemajú nič spoločné so skutočnými ekonomickými krokmi. Využitie nadmerných ziskov v tejto súvislosti označil za obyčajnú úpravu dizajnu trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok