Rozhodnutie, ktoré zvýši napätie. Ukrajinský parlament vyhlásil Ičkériu za okupované územie

ta3 tasr
19.10.2022 13:15

Ukrajinský parlament v utorok odhlasoval vyhlásenie Čečenskej republiky Ičkéria za územie "dočasne okupované Ruskom". Toto uznesenie podľa tlačovej agentúry Reuters zrejme rozhnevá Moskvu, ktorá v rámci svojich hraníc zastáva nulovú toleranciu voči akýmkoľvek prejavom separatizmu.

Ramzan Kadyrov (SITA/AP)
SITA/AP

Ičkéria je historickým názvom juhoruského regiónu Čečensko, ktorý bol po rozpade Sovietskeho zväzu z roku 1991 spustošený dvoma krvavými vojnami medzi ruskými silami a čečenskými separatistami. 

Na čele Čečenska s prevažne moslimským obyvateľstvom stojí v súčasnosti stúpenec Kremľa a niekdajší vojenský veliteľ Ramzan Kadyrov. Moskva výmenou za lojalitu voči Kremľu poskytuje tomuto regiónu obrovskú finančnú podporu. Kadyrov patrí medzi jedného z najhorlivejších podporovateľov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári a vyžiadala si už desaťtisíce mŕtvych a milióny vysídlených, ako aj zničené mestá a dediny.

Za zmienené uznesenie hlasovala v utorok väčšina ukrajinských zákonodarcov. Táto rezolúcia "uznáva Čečenskú republiku Ičkéria ako územie dočasne okupované Ruskou federáciou v dôsledku ozbrojenej agresie, ktorá je v rozpore so štatútom OSN".

Ukrajina používa rovnaký výraz – dočasne okupované – aj na označenie častí svojho územia, ktoré obsadili ruské sily v roku 2014, ako aj počas tohtoročnej invázie. Uznesenie ukrajinských zákonodarcov zároveň odsudzuje vojnové zločiny spáchané Ruskom počas dvoch čečenských vojen po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj ďalšie historické zločiny spáchané Moskvou v 19. a 20. storočí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok