Vojna na Ukrajine ovplyvní to, ako zvládneme zimu, myslí si Stančík

ta3 TASR
19.10.2022 10:15

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík sa v utorok, 18. októbra 2022, zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Vojna na Ukrajine ovplyvní to, ako zvládneme zimu, myslí si Stančík
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Rada sa venovala najmä príprave októbrového zasadnutia Európskej rady, ktorého hlavnou témou bude hľadanie riešenia vysokých cien energií, zabezpečenie stability dodávok a posúdenie opatrení zameraných na optimalizáciu trhu. "Považujem za nevyhnutné riešiť vysoké ceny plynu. Musíme sa sústrediť na presadenie efektívneho modelu na stropovanie cien plynu na veľkoobchodných trhoch a nájsť možnosti ako zmierniť následky bezprecedentných cien energií na občanov a podniky. Musíme konať teraz a využiť všetky možnosti rozpočtu EÚ, vrátane flexibility vo fondoch politiky súdržnosti," uviedol Stančík.

Európska rada sa bude tiež zaoberať pokračujúcou ruskou agresiou na Ukrajine, možnosťami prijímania ďalších opatrení EÚ na podporu Ukrajiny, potravinovou bezpečnosťou, ako aj ochranou kritickej infraštruktúry. "Ukrajina potrebuje našu systematickú a udržateľnú mnohostrannú podporu – politickú, vojenskú, humanitárnu a finančnú, najmä pred nadchádzajúcou zimou," povedal štátny tajomník.

Na okraj rokovania Rady sa štátny tajomník stretol aj s českým ministrom pre EÚ záležitosti M. Bekom, podpredsedníčkou Európskej komisie V. Jourovou, fínskou ministerkou pre EÚ záležitosti T. Tuppurainen a írskym ministrom pre EÚ záležitosti T. Byrnom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok