Na Aljaške vznikajú nové jazerá, pod ich hladinou však číha nebezpečné tajomstvo

ta3 čtk
19.10.2022 08:51

Vplyvom topiacich sa ľadovcov vznikajú na Aljaške nové jazerá. Avšak na rozdiel od ostatných nádherných scenérií tohto amerického štátu sa k nim turisti pravdepodobne v dohľadnej dobe nepohrnú, napísal server Twistedsifter.

Na Aljaške vznikajú nové jazerá, pod ich hladinou však číha nebezpečné tajomstvo
TASR/AP (ilu)

Jazerá známe ako termokrasové alebo rozmrzajúce vznikajú, keď večne zamrznutá pôda - teda permafrost - rozmrzne v dôsledku stúpajúcich teplôt, povolí a prepadne sa. Novovzniknutú prepadlinu nakoniec zaplní voda a vytvorí jazero, ktoré sa hemží baktériami, ktoré vylučujú metán. Metán je silný skleníkový plyn, takže jazerá ďalej podporujú klimatickú krízu, kvôli ktorej vznikli. 

Na tieto novo vznikajúce jazerá sa zameral projekt amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Arctic Boreal Vulnerability Experiment (ABoVE). Tento projekt skúma vznik termokrasových jazier, aby zistil, ako môžu ovplyvňovať širšie životné prostredie. 

Jedno z novo vzniknutých jazier, Big Trail Lake, na svojom blogu popísala Katey Walterová Anthonyová, ekologička projektu ABoVE. "Pri jazere Big Trail Lake to vyzerá, akoby ste úplne prvýkrát otvorili dvierka mrazničky a dali všetko jedlo mikróbom, aby ho rozložili. A tí pri jeho rozkladaní vyvrhujú metán," uviedla.

Permafrost sa topí po celom svete extrémnou rýchlosťou a v jazere Big Trail Lake produkujú baktérie také veľké množstvo plynu, že sú na ňom vidieť bubliny stúpajúce k hladine. Ako večne zamrznutá pôda sa topí a baktérie znovu ožívajú, vypúšťajú skleníkové plyny, ktoré sa dostávajú do atmosféry, zadržujú teplo a prispievajú k ďalším klimatickým zmenám - metán je pri zadržiavaní tepla viac ako dvadsaťpäťkrát účinnejší ako oxid uhličitý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok