Český expremiér Babiš trvá na tom, že nikdy s ŠtB nespolupracoval, podal dovolanie

TA3 ČTK
18.10.2022 15:46

Predseda ÁNO Andrej Babiš podal na slovenský Najvyšší súd dovolanie proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorý v júni zamietol jeho žalobu kvôli evidencii u československej tajnej polície ŠtB ako agenta.

Český expremiér Babiš trvá na tom, že nikdy s ŠtB nespolupracoval, podal dovolanie
TASR/Jaroslav Novák

V utorok to uviedol server Seznam Zprávy. Súd v lete rozhodol, že žalovanou stranou nemal byť slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN), ale slovenské ministerstvo vnútra. Babiš dlhodobo trvá na tom, že nikdy s ŠtB nespolupracoval a evidovaný bol bez svojho vedomia.

Podanie dovolania pre Seznam Zprávy potvrdil Pavol Adamčiak, hovorca bratislavského okresného súdu, ktorý sa žalobou zaoberal v prvom stupni. "Prvostupňový súd toto podanie doručí protistrane (slovenskému Ústavu pamäti národa) a vyzve ju na vyjadrenie. Až následne môže dovolanie s celým spisovým materiálom predložiť dovolaciemu Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky," povedal serveru Adamčiak.

Babiš webu povedal, že podrobnosti z dovolania nepozná, pripravovali ho jeho právnici. Už v júni po vyhlásení rozhodnutia napísal, že sa chce ďalej súdne brániť. Upozornil aj na to, že súd nerozhodoval o tom, či bol neoprávnene evidovaný, ale o tom, na koho v prípadoch neoprávnených evidencií žalobu smerovať.

Babiš v súlade s predchádzajúcou praxou slovenských súdov v roku 2012 zažaloval ÚPN, ktorý na Slovensku spravuje archívne zväzky po ŠtB. Ústavný súd ale pred piatimi rokmi, kedy zrušil skoršie verdikty krajského i najvyššieho súdu v prospech Babiša, spomínané pravidlo prelomil. Ústavný súd vtedy ale neuviedol, kto má byť žalovanou stranou.

V roku 2019 potom Ústavný súd zrušil ešte ďalšie verdikty krajského i najvyššieho súdu, ktoré naopak Babišovu žalobu v spomínanej kauze zamietli; príslušný senát to zdôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore žalovaným. Práve riešenie tejto otázky a nie samotnej oprávnenosti evidencie Babiša v dokumentoch ŠtB bolo hlavnou témou, ktorou sa krajský súd v Bratislave v poslednom konaní zaoberal.

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB a o dva roky neskôr ho k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman. Ten ale počas pojednávania o Babišovej žalobe na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol. Slovenský ústavný súd vo verdikte z roku 2017 spochybnil vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí na všeobecných súdoch vypovedali v prospech Babiša a ktorých výpovede boli vtedy považované za kľúčové.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok