Japonský premiér plánuje odškodniť ľudí oklamaných skupinou Cirkev zjednotenia

ta3 čtk
18.10.2022 14:55

Japonský premiér Fumio Kišida v utorkovom prejave v parlamente prisľúbil, že jeho vláda poskytne finančné odškodnenie všetkým ľuďom zasiahnutým činnosťou Cirkvi zjednotenia, ktorá sa teraz oficiálne volá Rodinná federácia za svetový mier a zjednotenie. Vláda si podľa neho uvedomuje, že kontroverzná náboženská skupina sa mohla pohybovať za hranou zákona, napísala agentúra Kjódó.

Japonsko: Vládnuca koalícia si vo voľbách posilnila pozíciu
TASR/AP

Kišida chce ľuďom podporu zaistiť cez reformy, ktorých návrh administratíva oficiálne prednesie pri zasadnutí parlamentu 10. decembra. V pondelok poveril japonský premiér ministerku školstva a kultúry Keiko Nagaokovú vyšetrovaním FFWPU. Podľa agentúry AFP sa má zamerať na to, či cirkev poškodila verejné blaho alebo sa dopustila činov nezlučiteľných s jej statusom náboženskej skupiny.

Prieskum agentúry Kjódó zo začiatku októbra ukázal, že Kišidov kabinet podporuje 35 percent Japoncov. Podľa japonskej agentúry ide o najhoršiu úroveň od októbra minulého roku, keď Kišida stál na čele vlády.

Cirkev zjednotenia založil v roku 1954 v Južnej Kórei reverend Sun Myung Moon, známa je okrem iného pre organizovanie hromadných sobášnych obradov. O desať rokov neskôr prišla táto cirkevná organizácia do Japonska a nadviazala úzke vzťahy s radom konzervatívnych zákonodarcov na základe spoločných záujmov, ktorými bol napríklad boj proti komunizmu. Od 80. rokov 20. storočia čelila cirkev obvineniam z problematického náboru členov v Japonsku, čo prispelo ku kritike Kišidovej Liberálnodemokratickej strany (LDP) za udržiavanie väzieb s cirkvou, ktorú obklopovali škandály.

Výsledky vnútorného vyšetrovania LDP z tohto septembra ukázali, že približne polovica zákonodarcov vládnucej strany je na túto náboženskú skupinu nejako napojená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok