Rumunsko a Bulharsko členmi Schengenu? Europarlament vyzval k ich prijatiu

ta3 čtk
18.10.2022 14:05

Európsky parlament v utorok prijal uznesenie vyzývajúce členské štáty Európskej únie, aby umožnili Rumunsku a Bulharsku pripojiť sa k schengenskému priestoru voľného pohybu. Výzvu podporilo 547 europoslancov, 49 bolo proti a 43 sa hlasovania zdržalo.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Uznesenie nadväzuje na rozpravu pléna z 5. októbra. Na prijatie Bulharska a Rumunska pritom EP vyzval niekoľkokrát. Podľa súčasnej výzvy by Rada mala prijať rozhodnutie o pristúpení Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru do konca tohto roka, čo by malo zabezpečiť zrušenie kontrol osôb na všetkých vnútorných hraniciach oboch krajín od začiatku roka 2023.

Bulharsku a Rumunsku by podľa výzvy malo byť umožnené pristúpiť k Schengenu, pretože spĺňajú podmienky. Zachovanie kontrol na vnútorných hraniciach je naopak podľa pléna diskriminačné a má vážny dopad na život občanov a najmä pendlujúcich pracovníkov. Obštrukcia v dovoze a vývoze tovaru podľa poslancov tiež poškodzuje vnútorný trh.

Prijatie nových krajín do Schengenu si vyžaduje jednomyseľný súhlas členských štátov. České predsedníctvo České predsedníctvo EÚ dalo najavo, že o veci chce do konca roka usporiadať rokovania.

Všetky členské štáty EÚ okrem Bulharska, Chorvátska, Cypru, Írska a Rumunska sú členmi schengenského priestoru, ktorý zahŕňa aj nečlenské štáty EÚ: Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok