Kolumbijského novinára zastrelili nájomní vrahovia. Venoval sa preverovaniu trestných káuz

ta3 TASR
17.10.2022 22:23

Nájomní vrahovia v nedeľu zastrelili kolumbijského investigatívneho novinára Rafaela Morena, ktorý sa venoval preverovaniu viacerých trestných káuz a viedol spravodajský portál Voces de Córdoba.

streľba guľka sklo zbraň 1140 px ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa agentúry AFP k útoku došlo v meste Montelibano a spáchali ho neznáme osoby jazdiace na motorke. Útok sa odohral len niekoľko dní po tom, ako úrady novinárovi odobrali ochranku, ktorú mu pridelili, keď dostal vyhrážky smrťou.

AFP na základe správ z miestnych médií doplnila, že Moreno sa v poslednom čase venoval okrem iného aj prípadu nelegálneho lomu na pozemkoch nemenovaného senátora. Materiál, ktorý sa tam vyťažil, sa používal na verejné práce.

Pedro Vaca, osobitný spravodajca pre slobodu prejavu v rámci Stredoamerickej komisie pre ľudské práva, vo svojej reakcii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vraždu Morena odsúdil. Pripomenul, že novinárovi bola odobraná ochranka, "čo zvýrazňuje povinnosť vyšetriť a potrestať zodpovedných".

Podľa kolumbijskej Nadácie pre slobodu tlače počet prípadov použitia násilia voči novinárom v Kolumbii stúpa, pričom v roku 2021 sa obeťou nejakej formy agresie stalo takmer 770 žurnalistov. AFP pripomenula, že v auguste  zastrelili útočníci v meste Fundación ležiacom na karibskom pobreží ďalších dvoch novinárov, čím sa počet žurnalistov zabitých v Kolumbii od podpísania mierovej dohody s ľavicovými povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie v roku 2016 zvýšil na desať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok