Glváč aj s veľvyslancom USA navštívili vojakov v Afganistane

SITA
15.1.2013 13:15

Do Afganistanu dnes pricestoval minister obrany Martin Glváč spolu s členmi branno-bezpečnostného výboru Národnej rady SR, aby navštívil slovenských vojakov pôsobiacich na základni v Kandaháre v rámci operácie ISAF. Po prvýkrát sprevádzal ministra obrany na jeho ceste aj veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick.

Glváč aj s veľvyslancom USA navštívili vojakov v Afganistane
SITA

Na letisku v Kandaháre privítal ministra obrany a členov delegácie veliteľ slovenského kontingentu Zoltán Farkas. V operácii ISAF pôsobí v súčasnosti 253 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, vrátane štyroch žien.

Ich počet sa po novom roku znížil odchodom multifunkčnej ženijnej roty a strážnej jednotky z provincie Uruzgan. Našou najväčšou jednotkou v Afganistane je jednotka strážnej služby, ktorá zabezpečuje ochranu a obranu základne na letisku v Kandaháre (KAF). Okrem toho slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstve kontingentu, v národnom podpornom prvku, v poradenských a výcvikových tímoch a v ďalších štruktúrach tejto vojenskej operácie.

V súvislosti s plánovaním novej operácie NATO v Afganistane bola nasadená nová jednotka - spojovacia jednotka - NATO DCM, do ktorej boli vyslaní po prvýkrát v histórii OS SR traja slovenskí príslušníci z ružomberskej jednotky DCM-C 3.NSB. Naša jednotka tvorí neoddeliteľnú súčasť skupiny NATO pre komunikačné a informačné systémy a plní úlohy v prospech veliteľských štruktúr NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok