Haščákovi právnici podali podnet na bezpečnostný výbor. Chcú, aby preskúmal zákrok v sídle Penty

ta3 TASR
17.10.2022 19:51

Právni zástupcovia Jaroslava Haščáka a dvoch spoločností zo skupiny Penta podali podnet na Výbor pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR. Chcú, aby preskúmal pochybenia sprevádzajúce zákrok v sídle Penty z decembra 2020 či údajné machinácie pri jeho povoľovaní.

Haščák
TASR/Jakub Kotian

Hovoria aj o neochote štátnych orgánov zákonnosť zákroku riadne preveriť. Predseda výboru Juraj Krúpa (SaS) reagoval, že podnet eviduje. Zatiaľ nepovedal, či výbor zvolá.

Právni zástupcovia žiadajú vec prešetriť vzhľadom na "nečinnosť a neochotu zodpovedných", a to najmä Úradu inšpekčnej služby. Výbor by mal podľa nich uplatniť svoju ústavnú a zákonnú pôsobnosť "vo vzťahu k predstaviteľom príslušných orgánov štátu, predovšetkým voči ministrovi vnútra SR a súčasnému prezidentovi Policajného zboru s cieľom, nech konečne k predmetným pochybeniam zaujmú jasné a konkrétne stanovisko".

V podnete napríklad poukazujú na to, že ani vtedajší riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian a vtedajší prezident Policajného zboru Peter Kovařík, ktorí podpísali žiadosť zákroku, netušili, čo schvaľujú.

V podnete hovoria, že v marci 2021 podal Haščák v tejto veci trestné oznámenie, ktoré nie je dodnes vybavené. Súbežná kontrola policajnej inšpekcie podľa nich odhalila jediné nedopatrenie počas zásahu, a to "pisársku chybu" v žiadosti vyšetrovateľky o súhlas so zákrokom Lynx Commanda.

Jaroslava Haščáka, vtedajšieho spolumajiteľa spoločnosti Penta, zadržali 1. decembra 2020 počas zásahu v sídle spoločnosti v bratislavskej Petržalke. Obvinili ho z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe. Generálna prokuratúra SR obvinenie súvisiace s kauzou Gorila koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa minulý mesiac v mene štátu Haščákovi za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie ospravedlnilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok