Bielorusko poslalo za mreže vyše desať aktivistov, tresty dosahujú až 25 rokov

ta3 TASR
17.10.2022 18:26

Bielorusko udelilo v pondelok tresty v rozmedzí od dva a pol do 25 rokov väzenia dovedna 12 opozičným aktivistom v súvislosti s obvineniami z terorizmu a vlastizrady, uviedla bieloruská mimovládna ľudskoprávna skupina Viasna, informovali o tom agentúry AFP a AP.

Bielorusko poslalo za mreže vyše desať aktivistov, tresty dosahujú až 25 rokov
Twitter/Hanna Liubakova (ilu)

Líder skupiny aktivistov Nikolaj Avtuchovič dostal 25 rokov, spresnila Viasna na platforme Telegram. Avtuchoviča odsúdili za plánovanie teroristického útoku, vlastizradu a sprisahanie s cieľom chopiť sa moci, spresňuje AP. Spolu s ním dostalo väzenské tresty ďalších 11 aktivistov.

Avtuchovič (59) je bývalým vojenským dôstojníkom a veteránom sovietskej vojny v Afganistane. Pomáhal bieloruskej opozícii získať peniaze na jej úsilie postaviť sa na odpor tamojšiemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý vládne v krajine železnou rukou už viac než 28 rokov.

Lukašenko brutálne potlačil niekoľkomesačné protivládne protesty po prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých sa už po šiestykrát stal prezidentom. Hlasovanie sa všeobecne považuje za zmanipulované. Viac než 35.000 ľudí bolo vtedy zatknutých a tisícky z nich zbila polícia.

Vyšetrovatelia obvinili Avtuchoviča a ďalších, že v roku 2020 podpálili vozidlo patriace policajtovi v meste Hrodna na západe krajiny a vyhodili do vzduchu auto ďalšieho policajta. Avtuchovič opakovane držal protestné hladovky proti svojmu zadržaniu.

Vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská – hlavná vyzývateľka Lukašenka v sporných prezidentských voľbách z roku 2020 – označila rozsudok za "hanebný". Skupina Viasna uvádza, že v Bielorusku je v súčasnosti 1340 politických väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok