OSN odobrila francúzsku intervenciu v Mali

TA3, TASR
15.1.2013 12:55

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril nádej, že vojenský zásah pomôže obnoviť ústavný poriadok a integritu krajiny. V krajine je približne 750 francúzskych vojakov a očakáva sa, že ich počet stúpne na 2500.

Francúzsko podla Hollanda z krajiny odíde až keď bude úplne bezpečná

Hollande povedal, že Francúzsko v Mali zostane, aby zastavilo militantov napojených na al-Káidu a zabránilo im v dobytí krajiny. Francúzsko chce pevne zabezpečiť malijské hlavné mesto a pomôcť tamojšej vláde znovu získať kontrolu, dodal Hollande. Podľa jeho slov bude mať Francúzsko menšiu rolu, "keď sa v Mali už budú nachádzať aj africké sily, a to v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch".
"Máme jeden cieľ. Zaistiť, aby po našom odchode, keď ukončíme intervenciu, bolo Mali bezpečné, malo legitímnych predstaviteľov, volebný proces a aby tam neboli už žiadni teroristi ohrozujúci územie," povedal Hollande na tlačovej konferencii počas návštevy v Spojených arabských emirátoch (SAE).
V Mali pôsobí okolo 800 francúzskych vojakov a prakticky každý deň prichádzajú ďalšie posily - celkovo ich bude 2500. Tlačovej agentúre AP to dnes potvrdil nemenovaný predstaviteľ francúzskeho ministerstva obrany. Na pomoc vládnym malijským vojskám a francúzskym jednotkám v ich snahe zastaviť postup povstaleckých jednotiek na juh Mali príde 13 štátov, ktoré vyšlú svojich vojakov alebo poskytnú logistickú či inú podporu.
Spojené štáty poskytnú Francúzsku logistickú podporu počas jeho vojenských operácií v Mali, ale zatiaľ tam nepošlú svojich vojakov. Oznámil to dnes americký minister obrany Leon Panetta v meste Oeiras pri portugalskej metropole Lisabon. Panetta podľa agentúry DPA dodal, že Washington bude s Parížom o pomoci diskutovať.
Mali, bývalá francúzska kolónia, v súvislosti s vývojom situácie v krajine požiadala Paríž o vojenskú pomoc proti islamistom blízkym al-Káide.
Intervencia zahraničných jednotiek v Mali sa začala v nedeľu 13. januára približne rok po tom, ako sa ozbrojenci z kmeňa Tuarégov a islamistickí povstalci zmocnili mesta Timbuktu a dvoch ďalších lokalít na severe Mali, kde odvtedy začali presadzovať zákony islamského práva šaría, vrátane uplatňovania trestov ako bičovanie, kameňovanie či odtínanie končatín. Islamisti zakázali aj hudbu vrátane zvonenia mobilov. Pôvodne chceli na obsadenom území s rozlohou väčšou ako Afganistan vyhlásiť nezávislý štát, ale od tohto zámeru upustili.
Jedným z prvých cieľov francúzskych stíhacích lietadiel po začatí intervencie v nedeľu bola budova v meste Gao, ktorá slúžila ako hlavný štáb islamistickej polície - tá vykonávala tresty podľa práva šaría.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok