Disciplinárny senát napomenul sudcu Najvyššieho súdu Piovartsyho, uznal ho za vinného

ta3 TASR
17.10.2022 15:11

Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR napomenul sudcu Najvyššieho súdu SR Martina Piovartsyho. V pondelok ho uznal za vinného zo spáchania disciplinárneho previnenia, keď ako člen dovolacieho senátu nerešpektoval právny názor Ústavného súdu SR, informoval o tom hovorca NSS SR Michal Hajtol s tým, že rozhodnutie je konečné.

Disciplinárny senát napomenul sudcu Najvyššieho súdu Piovartsyho, uznal ho za vinného
TASR/Martin Baumann

Sudca nerešpektoval právny názor v otázke povinnosti vyrovnať sa s právnym posúdením zisteného skutkového stavu, keď uznesením z 26. februára 2020 hlasoval za odmietnutie dovolania, priblížil Hajtol. Návrh na disciplinárne konanie podala exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) v marci 2021. Žiadala o zníženie funkčného platu sudcu o desať percent na obdobie troch rokov.

Argumentovala, že nerešpektoval právny názor Ústavného súdu, keď ako člen senátu vo februári 2020 opätovne odmietol dovolanie v prípade sprenevery. Podľa Piovartsyho bol záväzný právny názor o tejto otázke oprávnený vysloviť len samotný Ústavný súd, o ktorého názor išlo, a nie navrhovateľka a disciplinárny senát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok