Európska komisia chystá dočasné obmedzenie ceny plynu na hlavnom obchodnom uzle

TA3 ČTK
17.10.2022 11:15

Európska komisia pripravuje sadu opatrení na zníženie cien plynu vrátane "dynamického" stropu pre obchodovanie v kľúčovom virtuálnom uzle Title Transfer Facility (TTF). Tento mechanizmus by bol k dispozícii do tej doby, než sa spustí nový cenový index pre obchodovanie so skvapalneným zemným plynom, čo by mohlo byť na jar budúceho roka.

plynový sporák plyn 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

Vyplýva to z predbežného plánu exekutívy Únie, ktorý má ČTK k dispozícii. Komisia do pracovnej verzie nezahrnula niektoré opatrenia, o ktorých sa na úrovni Európskej únie v posledných týždňoch diskutuje, ako je strop na cenu ruského plynu, všeobecnejší limit na veľkoobchodné ceny alebo dotovanie plynu používaného na výrobu elektriny. Oficiálne oznámenie EK sa čaká v utorok, pričom finálny návrh sa môže od pracovnej verzie líšiť.

Podľa dokumentu, ktorý unikol do médií, však komisia namiesto skôr prejednávaných variantov navrhuje "mechanizmus cenovej korekcie", ktorý by dočasne nastavil "dynamický cenový limit pre transakcie na TTF". Obmedzenie by sa pritom spúšťalo len „v prípade potreby“. Ako by sa cenový limit vypočítaval, predbežný návrh neuvádza. Niektoré členské krajiny EÚ nedávno prišli s myšlienkou, že cena plynu by v EÚ mohla byť naviazaná na energetické cenové indexy v Severnej Amerike a Ázii.

Komisia prezentuje možnosť obmedzovania ceny na TTF ako prechodné riešenie pred zavedením "doplnkového" uzla, ktorý by určoval cenu skvapalneného plynu. TTF, ktorého hlavný index funguje ako referenčný bod pre všetky obchody s plynom v Európe, podľa únijnej exekutívy neodráža aktuálne podmienky na trhu vyvolané obmedzením dodávok plynu z Ruska. Nový cenový index by mal byť dostupný do začiatku budúcej sezóny plnenia zásobníkov, píše sa v uniknutom dokumente.

Komisia v ňom tiež navrhuje akúsi poistku proti extrémnym výkyvom na trhu s finančnými nástrojmi označovanými ako energetické deriváty. Ďalším dôležitým bodom je rozvoj spoločných nákupov plynu, najmä s cieľom koordinovať plnenie zásobníkov. EK pritom volá po povinnom zlúčení dopytu v členských krajinách pri doplňovaní aspoň 15 percent kapacity zásobníkov.

Návrhy prichádzajú po týždňoch, keď členské krajiny tlačia na exekutívu Únie, aby predložila opatrenia proti vysokým cenám plynu, ktoré tlačia hore ceny elektriny v EÚ. Únijné štáty sa zatiaľ nezhodovali na konkrétnom postupe, čo komplikuje hľadanie spoločnej odpovede. Cena kľúčového termínového kontraktu na TTF medzitým výrazne poklesla z augustového maxima, stále je však vysoko nad minuloročnými hodnotami. 

Očakávaný plán Európskej komisie má byť jednou z hlavných tém únijného summitu, ktorý v Bruseli prebehne vo štvrtok a v piatok. Podrobnejšie prerokovanie návrhov by potom mohla priniesť rada ministrov dvadsaťsedmičky zodpovedných za energetiku 25. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok