V Nemecku odštartoval druhý štrajk pilotov Eurowings, časť letov je zrušená

TA3 ČTK
17.10.2022 08:50

V Nemecku začal v pondelok skoro ráno podľa plánu druhý štrajk pilotov nízkonákladových aeroliniek Eurowings za lepšie pracovné podmienky. Agentúre DPA to potvrdil hovorca odborového zväzu pilotov Vereinigung Cockpit (VC). Časť letov je zrušená, z dnešných 400 by sa ich ale malo uskutočniť viac ako 230 a aj v utorok a v stredu sa počíta s realizáciou viac ako polovice letového plánu.

V Nemecku odštartoval druhý štrajk pilotov Eurowings, časť letov je zrušená
TASR/AP

Obzvlášť tvrdo štrajk zasiahol letisko v Düsseldorfe. Ešte pred jeho oficiálnym zahájením bolo zrušených 102 zo 171 dnešných letov Eurowings. Na letisku v Kolíne nad Rýnom bolo zrušených 43 spojení a v Stuttgarte 40 vzletov a pristátí.

Za necelých 14 dní je to už druhýkrát, čo piloti dcérskej spoločnosti Lufthansy prestali pracovať. Pri prvom štrajku 6. októbra bola zrušená zhruba polovica všetkých letov. Desaťtisíce cestujúcich preto museli presadnúť na iné lety či vlak, alebo cestu odložiť. Štrajk, ktorým sa piloti snažia dosiahnuť lepšiu kolektívnu zmluvu vrátane dlhších období odpočinku, spoločnosť Eurowings kritizovala ako neprimeranú a nezodpovednú.

To, že časť letov sa napriek štrajku môže uskutočniť, je dané tým, že strojov rakúskej dcérskej spoločnosti Eurowings Europe sa protestná akcia netýka, Tieto lietadlá sú teda počas štrajku plne vyťažené. 

Štrajk VC sa netýka aj leteckej spoločnosti Eurowings Discover, ktorá operuje z Frankfurtu a Mníchova. Eurowings navyše využíva lietadlá partnerských spoločností, ktoré tiež budú lietať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok