Taiwan reaguje na tlak Číny: Nikdy sa nevzdáme svojej suverenity

ta3 ČTK
16.10.2022 10:22

Taiwan sa nevzdá svojej suverenity a nebude ani robiť kompromisy ohľadom slobody a demokracie. Uviedol to úrad taiwanskej prezidentky, čím reagoval na vyhlásenie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten v nedeľu na zjazde komunistickej strany v Pekingu povedal, že je pre mierové zjednotenie s Taiwanom, ale že Čína sa nevzdá svojho práva použiť na to aj silu, ak bude vyprovokovaná.

Podľa úradu taiwanskej prezidentky je zodpovednosťou oboch strán udržať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. Úrad tiež vo vyhlásení uviedol, že väčšina obyvateľov Taiwanu podľa prieskumu verejnej mienky nepodporuje princíp "jedna krajina dva systémy", ktorý Peking použil v prípade Hongkongu a ponúka ho aj Taiwane.

Čínsky prezident v prejave na začatie 20. zjazdu komunistickej strany zopakoval, že Čína sa nikdy nevzdá svojho práva použiť proti Taiwane v krajnom prípade silu. "Budeme aj naďalej usilovať o mierové znovuzjednotenie, ale nikdy nesľúbime, že sa vzdáme sily. Vyhradzujeme si právo použiť na to všetky prostriedky," povedal čínsky prezident.

Čína považuje Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie. Taiwan ale ako samostatnú krajinu uznáva len 13 štátov, väčšinou z Latinskej Ameriky a Tichomoria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok