ta3 konferencie: Byty sa stavajú menšie, ale kvalitnejšie

ta3/Lenka Buchláková
16.10.2022 09:58

Dnešná priemerná rozloha bytov je nižšia, no stavajú sa kvalitnejšie ako pred niekoľkými rokmi. Nižšia výmera je spôsobená zníženou dostupnosťou bývania. Tento stav vyplýva z toho, že najmä v hlavnom meste nie je dosť povolených projektov, aby developeri mohli uspokojiť dopyt na trhu.

Televízia ta3 spúšťa novú platformu ta3konferencie
ta3

Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia predpokladá, že ešte budeme vidieť ďalší rast cien nehnuteľností, no tempo rastu sa spomalí, pretože už začíname narážať na dostupnosť bývania z hľadiska ceny.

Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia ta3

Ambíciou riaditeľa slovenskej divízie Penta Real Estate Juraja Nevolníka je robiť každý projekt lepšie a po kúskoch zvyšovať latku architektúry na Slovensku.

Juraj Nevolník, riaditeľ slovenskej divízie Penta Real Estate ta3

Jozef Šimek, partner Occam Real Estate tvrdí, že nákupná horúčka spôsobila, že byty sa predávali prakticky samy. V posledných mesiacoch sa karta obrátila. Marketing bude v tomto smere zohrávať dôležitú úlohu.

Jozef Šimek, partner Occam Real Estate ta3

Tomáš Jurdák, partner a Head of  MiddleCap Real Estate potvrdil, že trendom sú budovy a byty, ktoré dokonale zodpovedajú ESG stratégii, ktorej súčasťou je dosiahnuť do roku 2030 nulovú uhlíkovú stopu. Už teraz stavajú kancelárie, ktoré umožňujú podporiť nový prístup k práci skombinovaním dvoch svetov a to podpory životného prostredia s podporou wellbeningu a flexibility.

Tomáš Jurdák, partner a Head of  MiddleCap Real Estate ta3

Aj o týchto témach sme sa rozprávali na konferencii Developeri, ktorú organizovala TA3. V dvoch panelových diskusiách sme sa pozreli nielen na aktuálnu situáciu na realitnom trhu, ale aj na to, v akom štádiu je výstavba štátom podporované nájomné bývanie.  


Doobedný panel s Borisom Kollárom, predsedom Národnej rady Slovenskej republiky:  

Poobedný panel s poprednými predstaviteľmi developerských spoločností na Slovensku:  

"Konferencia Developeri spojila najvýznamnejších hráčov na realitnom trhu, ktorí sa mohli konfrontovať v diskusiách s predstaviteľmi vlády a štátnych inštitúcií. Nová platforma TA3 priniesla zaujímavé debaty o fungovaní realitného trhu, poukázala na problémy, s ktorými sa denne developeri stretávajú, zároveň ukázala víziu, kam tento segment bude napredovať v nasledujúcich rokoch. Som veľmi rada, že sa nám podarilo dať dokopy top odborníkov zo súkromnej a štátnej sféry. Aj napriek ich veľkej vyťaženosti sa stretli u nás na jednom pódiu," povedala Lenka Buchláková, moderátorka TA3, ktorá konferenciu tematicky pripravila a moderovala.  

Lenka Buchláková, moderátorka TA3 ta3

Pozrite si naše diskusie, a dozviete sa napríklad odpovede na tieto otázky:

  • Sú záujemcovia o byt na tom teraz lepšie, ako boli ľudia v roku 2010 alebo 2007?
  • V niektorých zmluvách sú inflačné doložky. Predpokladá sa, že vyššie ceny stavebných materiálov zvýšia ešte viac ceny novostavieb?
  • Oplatí sa v tejto dobe investovať do kúpy nehnuteľností, ak uvažujem o investičnom byte? 
  • Aj NBS očakáva, že pokles reálnych príjmov v spojení s rastom úrokových sadzieb by mali viesť k postupnému utlmovaniu aktivity na realitnom trhu. Kedy sa to reálne prejaví? V Českej republike sa tak nestalo ani takmer po roku od zvyšovania úrokových sadzieb (aktuálne nad 6 %). 
  • Aby Slovensko dosiahlo napríklad fínsku úroveň a štandard bývania, muselo by postaviť 850-tisíc nájomných bytov. V tejto škandinávskej krajine trvá povolenie bytového domu so sto bytovými jednotkami pol roka, na Slovensku 45 mesiacov, v prípade ak sa niekto neodvolá.
  • Čo bolo príčinou, prečo sa u nás veľkí inštitucionálni investori doteraz do nájomných bytov veľmi nehrnuli?
  • Aké budú kritériá prideľovania bytov? 
  • Stále sa točíme okolo toho, že realitní makléri a odborníci hovoria o tom, že štátom deklarovaná výška nájmu nebude taká výhodná. Ako štát prišiel k aktuálnym prepočtom, ktoré sa porovnávajú s komerčným nájmom?

O štátom podporovanom nájomnom bývaní si môžete pozrieť aj v týchto reportážach:

Kollárove nájomné byty budú čoskoro realitou. Stanovili, kedy odovzdajú prvé z nich

Aká bola situácia na realitnom trhu? Konferencia televízie ta3 na tému Developeri prebehla úspešne

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok