Francúzsko vycvičí až 2000 ukrajinských vojakov, poskytne aj systémy protivzdušnej obrany

ta3 čtk
15.10.2022 23:50

Francúzsko poskytne na svojom území výcvik až 2000 ukrajinských vojakov. Podľa agentúry AFP to v utorok v rozhovore s denníkom Le Parisien povedal francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Francúzsko tiež dodá Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Crotale.

Na front odišiel manžel, domov sa vrátil tyran. Ruských vojakov trápia psychické problémy aj roky po vojne
Russian Defense Ministry Press Service via AP

"Ukrajinskí vojaci budú po niekoľko týždňov priradení k našim jednotkám," uviedol minister. Výcvik bude podľa neho zahŕňať všeobecnú prípravu na boj, ale v súlade s prianím Ukrajincov sa tiež zameria na špecifické potreby, ako je napríklad logistika, a používanie dodaných zbraní.

Francúzsko tiež poskytne Ukrajine protivzdušné systémy Crotale, povedal minister obrany Lecornu, a spresnil tak nedávne vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Macron v stredu povedal, že Francúzsko v nadchádzajúcich týždňoch dodá na Ukrajinu radary a systémy protivzdušnej obrany, ktoré jej pomôžu brániť sa proti útokom ruských bezpilotných lietadiel.

O počte protivzdušných systémov krátkeho doletu Crotale, ktoré budú odovzdané Kyjevu, teraz Paríž s Ukrajincami rokuje. "Pôjde ale o významnú dodávku, ktorá umožní Ukrajine brániť svoj vzdušný priestor," uviedol Lecornu. "Máme ich dvanásť, je to ale prostriedok, ktorý bude postupne vyraďovaný a nahrádzaný systémom zem-vzduch novej generácie Mamba, takže dodávka nespôsobí francúzskej armáde žiadny nedostatok," dodal.

Od začiatku vojny na Ukrajine poslalo Francúzsko Kyjevu 18 húfnic Caesar s dostrelom 40 kilometrov a teraz podľa Lecornua prebiehajú debaty o zaslaní ďalších šiestich húfnic. Francúzsko sa tiež zaoberá ukrajinskou žiadosťou o dodávku striel krajiny-krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok