Čína chce mierové znovuzjednotenie s Taiwanom, pripúšťa však aj použitie násilia

ta3 ČTK
15.10.2022 14:08

Čína si vyhradzuje právo použiť proti Taiwane v krajnom prípade a pri závažných okolnostiach silu, prvou voľbou je ale pre ňu mierové znovuzjednotenie. Podľa agentúry Reuters to povedal hovorca Komunistickej strany Číny.

Čína chce mierové znovuzjednotenie s Taiwanom, pripúšťa však aj použitie násilia
TASR/AP (ilu)

Znovuzjednotenie Číny a Taiwanu je podľa neho v záujme všetkých, vrátane taiwanských obyvateľov, povedal hovorca na tlačovej konferencii v Pekingu. Konala sa deň pred začatím zjazdu vládnucej strany.

Čína považuje Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie.

V nedeľu sa začne v Pekingu týždeň trvajúci zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom bude pravdepodobne zvolený do funkcie, na tretie funkčné obdobie, prezident Si Ťin-Pching. Čínski prezidenti sú v úrade päť rokov.

Hovorca strany znovu obhajoval takzvanú politiku nulového covidu as ňou spojené prísne opatrenia, vrátane uzatvárania miliónov ľudí do karantén pri výskyte minimálneho počtu nakazených. V krajine podľa neho žije mnoho starých ľudí a rôzne jej časti sú nerovnomerne rozvinuté. 

"Reakcia na chorobu Covid-19, akú Čína zvolila, sa ukázala byť čo najužitočnejšia," tvrdí hovorca. Podľa agentúry DPA však sľúbil lepšiu koordináciu epidemických opatrení a sociálnej a hospodárskej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok