Tisíce Mexičanov podpísali petíciu za kontrolu zbraní v USA

SITA
15.1.2013 09:42

Viac než 54 000 Mexičanov podpísalo petíciu vyzývajúcu Spojené štáty, aby podnikli kroky na boj proti pašovaniu zbraní. Mexiko tvrdí, že väčšina zbraní, ktoré využíva tamojšia narkomafia, sa pašujú do krajiny zo Spojených štátov.

Tisíce Mexičanov podpísali petíciu za kontrolu zbraní v USA
SITA

Petíciu v pondelok odovzdal na americkom veľvyslanectve známy mierový aktivista a prominentný intelektuál Javier Sicilia. Ako povedal, USA sú čiastočne spoluzodpovedné za humanitárnu tragédiu v Mexiku. V krajine zahynulo vo vojne drogových kartelov od roku 2006 už viac než 70 000 ľudí.

V Spojených štátoch sa o sprísnení legislatívy upravujúcej držbu zbraní debatuje opäť po decembrovej streľbe na škole v Connecticute, kde šialený útočník zavraždil 26 ľudí a neskôr aj seba. Nový mexický veľvyslanec v Spojených štátoch Eduardo Medina Mora nedávno vyjadril nádej, že Washington prijme zákony na kontrolu zbraní, aby sa tak obmedzilo ich pašovanie. Podľa Moru totiž existuje „štatistická úmera“ medzi vypršaním zákazu predaja útočných zbraní v USA a "palebnou silou kriminálnikov" v Mexiku. Federálny zákaz na útočné zbrane z roku 1994 vypršal v USA v roku 2004 a vtedajší prezident George W. Bush ho neobnovil. Kontrola zbraní je v Spojených štátov citlivou témou a prezident Barack Obama sa jej počas svojho prvého funkčného obdobia vyhol. V pondelok po sérii tragédií však oznámil, že nový plán na kontrolu zbraní predstaví v priebehu nasledujúcich dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok