Na pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite vystúpili Čaputová, Šimečka i majiteľ Teplárne

ta3 tasr Samuel Drozda Soňa Búranová
14.10.2022 16:56

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite sa uskutočnil v piatok podvečer v Bratislave. Spomienková akcia sa začala na Zámockej ulici pred podnikom Tepláreň a následne sa ľudia presunuli na Námestie SNP. Medzi účastníkmi boli aj prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger i primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V Bratislave na Zámockej ulici sa v piatok podvečer pred podnikom Tepláreň začal Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite. Organizovala ho Iniciatíva Inakosť spolu s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. Zámerom akcie malo byť podľa slov organizátorov uctiť si obete úkladnej vraždy, ktorá sa udiala v stredu večer na Zámockej ulici. Zároveň chceli odsúdiť násilie páchané na členoch LGBTI+ komunity. Zámocká ulica bola na začiatku pochodu plná ľudí až po Kapucínsku ulicu.

Prezidentský palác v piatok na podporu LGBTI+ komunity vyvesil dúhovú vlajku. 

Takto to vyzeralo na Námestí SNP, kde sa očakával dav ľudí zo Zámockej ulice:

Námestie SNP ta3 Veronika Pancuráková

Dav na preplnenej Zámockej ulici sa pohol smerom do mesta. Pozrite si video z pochodu nižšie:

Bratislavský hrad je v piatok od 19.00 h do 23.00 h nasvietený na znak úcty zosnulým mladým mužom zavraždeným pri útoku na Zámockej ulici.

Pozrite si video koncertu priamo z pochodu:

Podporiť ludskosť

"Ďakujeme, že ste prišli podporiť ludskosť," povedala na úvod moderátorka Kristína Tormová.

Na pochode mal prejav majiteľ Teplárne Roman Samotný. "Spolu dokážeme zastaviť nenávisť," povedal. “Roky sme ako LGBTI aktivisti pred tým varovali. Robili sme co bolo v našich silách, aby sme sa nedostali do tohto bodu. Ale je nás málo," uviedol Samotný.

“Máte na rukách krv. Všetci a všetky ktorí nás roky chcete zakázať vo verejnom priestore. Vinní ste aj vy a vaši blízki, ktorí mlčíte. Mnohí mlčíte preto,lebo vo vašich srdciach nás ani nepovažujete za ľudí,” dodal majiteľ Teplárne.

Pozrite si video z vyhlásenia Iniciatívy Inakosť, ktoré na úvod predniesla Kristína Tormová:

Na Námestí SNP vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Dav ju privítal burlivým potleskom.

“V týchto dňoch prežívame hlboký smútok. Myslím na obete a všetkých mladých ľudí ktorých sme v posledných týždňoch stratili. Obete či už pri autonehode a bezohľadnosti. Predvčerom vraždila nenávisť," vyhlásila Čaputová. 

Námestie SNP ta3 Soňa Buranová

Zlo víťazí, keď dobrí ľudia neurobia nič, je napísané na transparente na pochode za komunitu LGBTI. "Slovensko nezostane čiernou dierou na mape Európy, ona bude duhová," vyhlásil podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. "Nikdy v tom nebudete sami," dodal o boji práv LGBTI na Slovensku.

Davu sa prihovoril aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a predseda BSK Juraj Droba. "Som nahnevaný, cez slzy sa mi tlačí hnev a cítim, že treba povedať dosť," povedal Vallo.  Droba vyzval na odsúdenie útokov proti LGBTI ľuďom predstaviteľmi štátu. Požiadal aj spoločnosť, aby sa správala tak, že členovia komunity nezvažujú odchod do zahraničia.

"V každom človeku treba vidieť človeka stvoreného na obraz Boží," povedala Evanjelická farárka Anna Polcková.

Na záver pochodu mal hudobné vystúpenie Adam Pavlovčin.

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave sa skončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok