Téma migrácie musí byť prediskutovaná na úrovni EÚ, vyjadril sa Mikulec. Požaduje prísnejšiu kontrolu hraníc

ta3/TASR
14.10.2022 15:44

Európska únia musí dôraznejšie chrániť svoje vonkajšie hranice. Uviedol to v piatok minister vnútra SR Roman Mikulec po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu.

R. Mikulec: Už niekoľko týždňov prevažuje počet Ukrajincov vracajúcich sa domov
TASR - Jaroslav Novák

Podľa jeho vyjadrenia Slovensko prišlo na Radu ministrov s cieľom prediskutovať otázku ochrany schengenských hraníc, vonkajších hraníc EÚ a s tým spojené otázky narastajúcej migrácie a obnovovania kontrol na vnútroštátnych hraniciach medzi štátmi EÚ.

V tejto súvislosti pripomenul, že Česká republika a Rakúsko nedávno obnovili kontrolu na hraniciach so Slovenskom.  

"Rozumieme, že to nebolo namierené proti Slovensku, ale pre narastajúcu migračnú vlnu. Boli sme v posledných týždňoch na Slovensku svedkami 390-percentného nárastu nelegálnej migrácie, a teda ide o tému, ktorá musí byť prediskutovaná na úrovni EÚ, a nie na bilaterálnej úrovni," vysvetlil minister.

Mikulec spresnil, že Slovensko prišlo na rokovania ministrov vnútra so silným odkazom, aby bola zaistená oveľa prísnejšia ochrana vonkajších hraníc Schengenu.

"Podporili sme návrh Francúzska na reformu schengenského kódexu a ja som deklaroval, že zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach v rámci Schengenu musí byť ako posledné opatrenie a iba v prípade nutnosti," vysvetlil Mikulec. Podľa jeho slov Rada ministrov vyzvala Európsku komisiu na aktívnejší postup v oblasti návratovej politiky, lebo návraty migrantov požadujú všetky členské štáty EÚ. Ministri v Luxemburgu prebrali aj posilnenie spolupráce medzi krajinami EÚ na úrovni policajných zborov a vyslovili sa za užšiu cezhraničnú kooperáciu v rámci boja proti terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok