Veľkú časť poškodeného plynovodu Nord Stream bude nutné vymeniť, hovorí šéf Gazpromu

ta3 ČTK
14.10.2022 11:53

Veľkú časť poškodeného plynovodu Nord Stream bude nutné vymeniť, povedal šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller. O jeho štvrtkovom rozhovore v televízii Channel One informovala agentúra TASS. Opravy potrubia podľa Millera potrvajú najmenej rok.

Veľkú časť poškodeného plynovodu Nord Stream bude nutné vymeniť, hovorí šéf Gazpromu
TASR/AP

Značný úsek plynovodu je naplnený vodou, povedal Miller. Ide o stovky kilometrov potrubia, citovala Millera ruská agentúra Prime. Na troch zo štyroch potrubí, ktoré tvoria podmorské plynovody Nord Stream 1 a 2 vedúce z Ruska do Európy, sa koncom septembra našli trhliny. 

Príčina ich vzniku sa vyšetruje. Napríklad švédska tajná polícia minulý týždeň uviedla, že prvotné vyšetrovanie škôd v miestach úniku plynu posilnilo podozrenie zo sabotáže.

Rusko si tento týždeň predvolalo diplomatov z Nemecka, Dánska a Švédska, aby sa u nich sťažovalo na to, že Moskva ani Gazprom neboli prizvané na vyšetrovanie príčin poškodenia potrubia.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová povedala, že jej krajina nebude zdieľať výsledky vyšetrovania výbuchov na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 s ruskými úradmi ani s firmou Gazprom. Podľa nej je vyšetrovanie tajné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok