Konzervatívci volajú po výmene Trussovej, píšu britské médiá. Prvý mesiac vo funkcii neohúrila

ta3 ČTK
14.10.2022 11:53

Konzervatívni poslanci spriadajú plány na výmenu Liz Trussovej na čele Konzervatívnej strany, a teda aj v premiérskom kresle, kvôli jej "katastrofálnemu" prvému mesiacu vo funkcii. Serveru Independent to povedal jeden z vysokopostavených toryov. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informujú aj ďalšie britské médiá.

Konzervatívci volajú po výmene Trussovej, píšu britské médiá. Prvý mesiac vo funkcii neohúrila
TASR/AP

Redaktor Paul Goodman zo serveru ConservativeHome uviedol, že medzi poslancami, ktorí by mohli premiérku nahradiť, sú Rishi Sunak a Penny Mordauntová, ktorí s ňou v lete súperili o post lídra Konzervatívnej strany.

Trussová žne kritiku za svoj ekonomický plán, ktorý okrem iného počíta so znížením dane z príjmu firiem či rozvoľnením dane z nákupu nehnuteľností. Jej reformy vyvolali chaos na finančných trhoch, viedli k pádu libry a spôsobili, že podpora konzervatívcov klesla na rekordne nízku úroveň. Minister financií Kwasi Kwarteng však vo štvrtok uviedol, že vládny plán výrazného zoštíhlenia štátneho rozpočtu a orientácia na rast ekonomiky je stále jeho prioritou. S vládnymi reformami však okrem opozície nesúhlasí ani mnoho toryov.

"Padajú najrôznejšie mená, Rishi Sunak, Boris Johnson, Kit Malthouse, Sajid Javid. Ale jeden z nápadov, ktorý koluje, je, že Penny Mordauntová a Rishi Sunak, ktorí koniec koncov získali skoro dve tretiny hlasov poslancov, sa nejako dohodnú a v podstate to prevezmú," uviedol Goodman. V takom prípade by sa jeden z nich stal premiérom a druhý by získal post ministra zahraničných vecí či financií.

Podľa pravidiel Konzervatívnej strany nemôže premiér čeliť hlasovaniu o dôvere, kým nie je rok vo funkcii. V praxi by sa však hlasovanie o dôvere pravdepodobne uskutočnilo, ak by na predsedu konzervatívneho výboru 1922 Grahama Bradyho zatlačil dostatočný počet poslancov. Stanovy strany uvádzajú, že ak by bol po nomináciách poslancov na volebnom lístku iba jeden kandidát, môže predsedníctvo strany požadovať, aby ho do vedenia schválili radoví členovia.

Prieskum agentúry YouGov pre denník The Times ukázal, že takmer polovica tých, ktorí v posledných voľbách volili konzervatívcov, si želá, aby poslanci strany Trussovú zosadili. Až 62 percent z nich tvrdí, že radoví členovia sa pri voľbe predsedu strany rozhodli zle. Najmenej 43 percent voličov konzervatívcov si praje, aby strana dosadila nového premiéra, zatiaľ čo 29 percent je proti tomuto kroku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok